Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Πάει ο παλιός… έρχεται ο νέος απειλητικός…!


Κάποτε η καθιερωμένη ανασκόπηση του έτους περιλάμβανε και θετικά γεγονότα που εστιάζαμε όλοι θέλοντας να ξορκίσουμε το κακό. Κατάφεραν όμως κάποιοι ακόμη και τις ανασκοπήσεις να μας «μαυρίσουν» αφού τα αρνητικά είναι τόσο πολλά και σημαντικά, έχουν τόσο πολύ επηρεάσει τη ζωή μας, που χρειάζεται πολλή σκέψη για να θυμηθούμε κάτι καλό στη δύση του 2011 ενώ το 2012 πλησιάζει… απειλητικό!

Τελευταία μέρα του 2011 κι η καθιερωμένη ανασκόπηση αποτελεί μια απ’ τις αγαπημένες συνήθειες όλων μας. Θα δούμε και θ’ ακούσουμε πολλά απ’ τα γεγονότα του έτους που φεύγει κι όπως διαφαίνεται, μόνο κάτι αστείες τυχαίες φάσεις σε αθλητικούς αγώνες θα είναι τα γεγονότα που λίγο θα χαμογελάσουμε!
Κατά τα άλλα, τσουνάμι, πυρηνικές καταστροφές, νεκροί σε διαδηλώσεις χωρών της Ασίας και φυσικά ο οικονομικός πόλεμος που ταλανίζει όλον τον πλανήτη με αιχμή του δόρατος, το πειραματόζωο, την μικρή Ελλαδίτσα που πρώτη άνοιξε τον δρόμο που έστρωναν επί δεκαετίες τόσο τα εντός όσο και πολλά εκτός συνόρων τζιμάνια που κάλυπταν, κουκούλωναν, δεν αξιολογούσαν σωστά, δεν πρόσεχαν, δεν προέβλεπαν, ό,τι έκαναν τέλος πάντων…
Πέρυσι τέτοιον καιρό, ξέραμε ότι μπαίναμε σ’ έναν χρόνο δύσκολο που όμως θα ήταν, λέει, ο τελευταίος, αφού θα ερχόταν η ανάκαμψη το 2012 και θα ζούσαμε εκείνη την ξεχασμένη ανάπτυξη που παραμένει όμως όνειρο μακρινό! Μετά άρχισαν τα νέα μέτρα που ήταν τα τελευταία κι ακολούθησαν τα νέα μέτρα που θα ήταν τα προτελευταία και στη συνέχεια ήρθε το νέο δάνειο που έπρεπε να συνοδευτεί απ’ τα τελευταία νέα μέτρα που όμως λόγω ανικανότητας των κυβερνώντων δεν έφταναν κι ήρθαν και τα νέα, νέα, νέα…. μέτρα! Και τι σημαίνει αυτό τελικά; Αβάσταχτη κι άδικη φορολόγηση πάντων όσων δεν φταίνε κι αποτελούν τους συνήθεις κι εύκολους «υπόπτους» για να πληρώσουν το «μάρμαρο» της ανικανότητας των άχρηστων, απολύσεις σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα που πλέον δεν ελέγχονται, πίεση και απαιτήσεις απ’ τους δανειστές που πλέον δεν μας πιστεύουν, παραίτηση της εκλεγμένης κυβέρνησης και παράδοση σε διορισμένη με τραπεζίτη Πρωθυπουργό και τον λαό να υποφέρει χωρίς ελπίδα κι όνειρο!
Λόγια, δικαιολογίες, προκλήσεις, ανικανότητα απ’ τη μια κι εκνευρισμός, αγανάκτηση, απαξίωση και φόβος, πολύς φόβος απ’ την άλλη! Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του 2011 που μας αφήνει!
Κάτι λεπτομέρειες τύπου Καλλικράτη που απέτυχε παταγωδώς ένα χρόνο μόλις, απ’ την επίσημη ισχύ του, φαντάζουν από «μεγάλα στοιχήματα» που κραύγαζαν οι εμπνευστές τους, ακόμη μια τρύπα στο νερό της πλήρους αποτυχίας των φερέλπιδων που από σωτήρες όπως διατεινόταν κι έπεισαν ότι θα είναι κατέληξαν νεκροθάφτες της χώρας!
Κάποτε τέτοια εποχή παίρναμε αποφάσεις για κόψιμο του καπνίσματος, για έναρξη δίαιτας και γυμναστηρίου, για διακοπή κακών συνηθειών και περισσότερης προσοχής σ’ αυτά που παραμελήσαμε τον προηγούμενο χρόνο. Φέτος όλα αυτά κόβονται αναγκαστικά λόγω έλλειψης ευρώ και διάθεσης φυσικά ενώ η ευχή είναι μια, να έχουμε υγεία κι αντοχές να τα βγάλουμε πέρα, όχι για μας προσωπικά ο καθένας, όσο για τα παιδιά μας, για τους επόμενους που ήδη μας φεύγουν μακριά και μας αφήνουν ν’ ανακατεύουμε τη μαρμίτα με το βρωμερό περιεχόμενο που τόσα χρόνια γέμιζε κι εμείς κάναμε πως δεν το βλέπαμε…
Έρχεται το 2012 κι οι προβλέψεις είναι τόσο δυσοίωνες που δεν θέλουμε ούτε να τις ακούμε, όχι να τις εντάξουμε και στα σχέδιά μας! Ποια σχέδια δηλαδή που δε μπορούμε πλέον ούτε για μια εβδομάδα να προγραμματίσουμε αφού έχουμε χάσει τελείως τη δυνατότητα να ορίζουμε το παρόν και το μέλλον μας έτσι όπως το ξεπούλησαν τα τζιμάνια που μας κυβερνούν, στους άλλους που μας στηρίζουν οικονομικά και φυσικά απαιτούν εκτός απ’ τα λεφτά τους και το κατιτίς παραπάνω, όπως εθνική κυριαρχία, όνειρα, προγραμματισμό π.χ….
Πτώχευση, δραχμή, εξαθλίωση, νέα μέτρα, τεκμήρια, φορολογία, ανεργία, πείνα, ανέχεια, αυτές είναι οι λέξεις που αντικατέστησαν την αισιοδοξία, τις χαρούμενες ευχές, τα σχέδια και τα όνειρα. Αυτό είναι το επίτευγμά τους και γι’ αυτό θα τους θυμόμαστε όλους! Εκλογική χρονιά που τελικά κανείς δεν πιστεύει ότι ελέγχει τις εξελίξεις με την ψήφο του αφού το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο και μικρά είναι τα περιθώρια που μπορούν να κινηθούν οι μετέπειτα κυβερνήσεις μετά απ’ την απίστευτη διακυβέρνηση της χώρας απ’ τον πιο επικίνδυνο κι άχρηστο όπως περίτρανα απεδείχθη κι αποτυπώνεται απ’ τους δικούς του, πρωθυπουργό της νεώτερης ιστορίας!
Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να κάναμε μια αναλυτική ανασκόπηση με θετικά γεγονότα και χαμόγελα ώστε να μπορούμε ν’ αναπολούμε, έστω, το 2011! Και μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα ν’ ατενίζαμε με αισιοδοξία το 2012! Μακάρι να ήμασταν όλοι πιο αισιόδοξοι και να θυμόμασταν εκείνο το ελληνικό χαμόγελο που έσβηνε την κατάθλιψη και την πικρία! Κατάφεραν να μας το κλέψουν κι αυτό!
Οι ευχές όμως μας έμειναν και ξέρουμε να τις δίνουμε από καρδιάς οι Έλληνες! Καλή χρονιά λοιπόν, με υγεία, αντοχές, κουράγιο και ψήγματα, έστω, αισιοδοξίας που μπορούν να μας κρατήσουν!
Μακάρι του χρόνου τέτοιον καιρό να περιμένουμε, τουλάχιστον, έναν καλύτερο χρόνο μπροστά μας και ν’ αφήνουμε πίσω μας τα άσχημα…!
Καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου