Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Η Ξάνθη χρειάζεται αποφασισμένους …

Όταν τα πάντα καταρρέουν κι η ανεργία έχει χτυπήσει ‘κόκκινο’ με τα λουκέτα να είναι η μόνη σίγουρη προοπτική για την περιοχή, το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι η άποψη πολιτικών παραγόντων για τα άλυτα θέματα. Εκείνο που χρειάζονται είναι αποφασισμένους πολιτικούς που θα παλέψουν για την Ξάνθη και θα δώσουν λύσεις, κουράγιο κι ελπίδα…

Με τη συνεχή αναπαραγωγή της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί στην Ξάνθη, συχνά δεν κατανοεί ο ξανθιώτης την τραγικότητα που επικρατεί πλέον στην περιοχή. Ο καθένας αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και τις ανασφάλειές του χωρίς να ενημερώνεται για τα υπόλοιπα με αποτέλεσμα να μην διαμορφώνει σφαιρική άποψη για την συνολική εικόνα της περιοχής.
Κάθε υπηρεσία που καταργείται, κάθε δομή που αποχωρεί, κάθε εργοστάσιο που κλείνει, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το παρόν και το μέλλον της Ξάνθης. Καθημερινά πλέον διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και παρακάτω ενώ πιστεύαμε ότι είχαμε πιάσει πάτο.
Η καταθλιπτική ατμόσφαιρα που αντικρίζει κανείς στην πάλαι ποτέ γεμάτη ζωή και κίνηση πόλη, τα χαμηλωμένα φώτα σε ξενοδοχεία, τα ανοίκιαστα μαγαζιά, οι άδειες πλατείες, αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που βιώνει η Ξάνθη σήμερα. Σε λίγο δε, θα έχει κι ερημιά και τη μέρα αφού ήδη αναχωρούν για ν’ αναζητήσουν αλλού την τύχη τους πολλοί, ειδικά νέοι που αποτελούν το μέλλον της.
Αυτή την εικόνα όμως, που αντικρίζουμε όλοι, εκείνοι που επιβάλλεται να την αποτυπώσουν καλύτερα και να ψάξουν τις αιτίες που κατάντησε έτσι μια ζωντανή πόλη, είναι κι εκείνοι που μπορούν ή τέλος πάντων από θέσεως , έχουν τη δυνατότητα να κάνουν κάτι έστω για ν’ απαλύνουν λίγο τον καημό όσων παραμένουν και το παλεύουν.
Το θέμα όμως είναι ότι σ’ αυτή την κατάσταση και στην παρούσα συγκυρία, εκείνο που χρειάζεται η Ξάνθη είναι αποφασιστικότητα και δυναμισμό. Ανθρώπους αποφασισμένους να παλέψουν, να διεκδικήσουν, να φέρουν αποτελέσματα και να σταματήσουν την κατρακύλα!
Δικαιολογίες, προσπάθειες κάλυψης των κενών δράσεων κι αποτελεσμάτων, απαξίωση απ’ τη μια και προσπάθεια προσωπικής ανέλιξης ή προβολής, κατευνασμού της οργής κι αγανάκτησης που αισθάνονται οι ξανθιώτες κι απλές αναφορές σε ζητήματα που πραγματικά τους ‘καίνε’ όπως νέες επενδύσεις, καταβολή χρωστούμενων απ’ το κράτος που μπορούν να σώσουν επιχειρήσεις, υλοποίηση πομπωδών υποσχέσεων που δεν ευοδώνονται, μόνο απογοήτευση και επιπλέον κατάθλιψη μπορούν να φέρουν και πάντως σε καμιά περίπτωση θετικό αποτελέσματα!
Αποτελέσματα που έχουν σχέση με πάγωμα των αρνητικών εξελίξεων που κάθε μέρα ακούμε και σχεδιασμό ρεαλιστικών δράσεων και κινήσεων που θα μπορέσουν να φέρουν έστω κι ένα μέρος της πολυπόθητης όσο κι ακραία απαραίτητης πλέον, ανάπτυξης της περιοχής με πρώτο μέλημα τη στήριξη των ήδη υπαρχουσών υποδομών και ό,τι απέμεινε απ’ τον οικονομικό της ιστό.
Καλά τα λόγια κι οι γρήγορες ανελίξεις σε υψηλά αξιώματα τοπικών πολιτικών, καλή κι η δημοσιότητα της πόλης απ’ τους πολιτικούς της όταν αναφέρουν τον τόπο καταγωγής και την εκλογική τους περιφέρεια αλλά οι πολίτες στις δημοκρατίες δεν ψηφίζουν πολιτικούς εκπροσώπους για τουριστική ή άλλη προβολή…
Κι όταν συμβαίνει ν’ αποτύχουν πλήρως οι πολιτικές που ακολουθούν οι σχηματισμοί που μετέχουν οι εκλεγμένοι, μόνο πρόκληση είναι η απαξίωση τοπικών παραγόντων, θεσμών και τελικά των πολιτών κι η συνέχιση της τακτικής μη αποδοχής των λαθών και των αδυναμιών ν’ ανταπεξέλθουν όχι μόνο σε όσα υποσχέθηκαν αλλά και στα στοιχειώδη ακόμη, που ανέμεναν οι πολίτες όταν τους εξέλεγαν!
Ελπίδα κι αισιοδοξία μπορεί να επέλθει μόνο μέσα απ’ την αποφασιστικότητα για παραγωγή έργου επί της ουσίας από αγάπη και πραγματική σπουδή για τον τόπο, για ρήξεις με στόχο την αποκόμιση οφελών και φυσικά αυτά απαιτούν πλήρη συνείδηση του ρόλου που αναλαμβάνει όποιος διεκδικεί να εκπροσωπήσει τους συμπολίτες του σε όργανα αποφάσεων.
Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πόσο κι αν θα ήταν ίδια η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ξάνθη αν είχαν εκλεγεί άλλοι να την εκπροσωπούν στα κεντρικά όργανα και θα ‘ταν άδικο να μην συνυπολογισθεί η δυσκολία που συνολικά ταλαιπωρεί όλη τη χώρα. Ωστόσο, ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, των αποτυχιών, των αστοχιών και της απουσίας δράσης κι αποφασιστικότητας, αποτελούν καθαρά προσωπική επιλογή εκείνου που βρέθηκε στη λάθος θέση, τον λάθος χρόνο ίσως…
Η σκληρή πραγματικότητα όμως που βιώνει η Ξάνθης, παραμένει και τα ευχολόγια δεν μπορούν πλέον, ούτε χαμόγελο στιγμιαίο να φέρουν! Και ποιος μπορεί ν’ ανατρέψει την κατάσταση;
Σίγουρα πάντως όχι εκλεγμένοι που μιλούν πολύ, έστω και αραιά και πού… χωρίς τελικά να λένε κάτι ουσιαστικό που θα μπορούσε να δώσει κουράγιο κι ελπίδα για ανατροπή του κακού μας του καιρού που όλοι βιώνουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου