Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Πόσο άχρηστο τελικά…!


Κάποιες διαπιστώσεις είναι σημαντικότερες από άλλες σ’ αυτή την περίεργη κατάσταση του εγκλεισμού που βιώνουμε…

Είναι απολύτως σοκαριστικό, μετά από τόση εξέλιξη, τόσα ιατρικά επιτεύγματα, τόσες λύσεις σε προβλήματα που ταλάνιζαν τον πλανήτη, να έρχεται ένας μονοκύτταρος οργανισμός και να καταλύει τα πάντα.
Περισσότερο σοκαριστικό όμως φαίνεται να είναι το γεγονός ότι μόνη προστασία της ανθρωπότητας μοιάζει να είναι η απομόνωση του ατόμου! Όσο κι αν πιστεύαμε ότι τελικά θα δοθεί λύση καλύτερη απ’ την παύση της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και σε όλα τα επίπεδα, ζωής, πέρασε ο καιρός και δεν διαφαίνεται κάτι άλλο.

Κι έτσι, φτάσαμε να μένουμε κλεισμένοι μέσα, καθείς με τον εαυτό του πρώτα και στην καλύτερη περίπτωση με την οικογένειά του, χωρίς καμιά απ’ τις συνηθισμένες δραστηριότητες και συνήθειές μας. Με σκέψεις όμως, πολλές σκέψεις και κυρίως για θέματα που είτε δεν μας είχαν απασχολήσει ποτέ είτε πάψαμε ν’ ασχολούμαστε είτε απλώς τα είχαμε ξεχάσει τρέχοντας για όλα τα υπόλοιπα.

Μεταξύ εκείνων όμως που είναι όντως απίστευτο να διαπιστώνεται πόσο άχρηστο είναι τελικά, είναι το χρήμα! Κάθε χρώματος, πραγματικής αξίας, ποσότητας που το διαθέτει κανείς, ευκολίας ή δυσκολία που το απέκτησε, το έχει ή όχι στο σπίτι, το χρήμα!
Μεγάλα σπίτια με πισίνες ή όχι, σε ουρανοξύστες ή όχι, σε προάστια ή όχι, μικρά σπίτια σε μεγαλουπόλεις ή χωριά, μονοκατοικίες στο βουνό ή στη θάλασσα, με ακριβή ή φθηνότερη επίπλωση, καινούργια ή λίγο παλιότερα, όλα τα σπίτια φαντάζουν φυλακές, πολυτελείς ή όχι, πάντως φυλακές.

Φυλακές που μας κρατούν μακριά απ’ τον κίνδυνο που παραμονεύει έξω, τους άλλους ανθρώπους που μπορεί να μεταφέρουν άθελά τους τον μονοκύτταρο εχθρό που μπορεί να μας σκοτώσει και μάλιστα με βασανιστικό τρόπο χωρίς να μπορεί η εξελιγμένη και προχωρημένη επιστημονική κοινότητα να μας προσφέρει κάτι παραπάνω από συμπόνοια και δοκιμές κοκτέιλ φαρμάκων.

Και γεμάτες ακόμη να 'ναι οι τσέπες από χρήμα που μπορεί ν’ αγοράσει οτιδήποτε! Οτιδήποτε εκτός απ’ τη θεραπεία του ιού που μας στοιχειώνει μήνες τώρα. Χρήμα άχρηστο αφού δε μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για αγορά κάτι άλλου πέραν των απαραίτητων για να ζήσουμε.
Χρήμα που πλέον φαντάζει γελοίο να το διαθέτουμε αφού δε μπορούμε ν’ αγοράσουμε τίποτα απ’ όλα αυτά που αποδεικνύουν στους γύρω μας ότι το ‘χουμε. Χρήμα που ίσως τελικά, εκείνοι που τους περισσεύει σε μεγάλες ποσότητες, δεν έχουν λόγο να το επιδείξουν αφού κανέναν δεν ενδιαφέρει πλέον…

Παρακολουθούμε αστέρες του Χόλυγουντ, άβαφους, ελαφρά περιποιημένους και με την καθημερινή τους εικόνα, χωρίς προσθετικά που διαφοροποιούν το πρόσωπο ή το σώμα τους, να δίνουν συναυλίες και να συμβουλεύουν να μείνουμε μέσα όπως μένουν κι εκείνοι που ίσως θα μπορούσαν ν’ αγοράσουν ό,τι καλύτερο και τελευταίο ανακαλύφθηκε, πριν μάθουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι ότι υπάρχει καν!

Άχρηστο λοιπόν το χρήμα όταν εκεί έξω υπάρχει ένας αόρατος κίνδυνος που σκοτώνει χωρίς να επιλέξει καν τα θύματά του, αλλά αδιακρίτως τα προβάλει με ευκολία που αφήνει άφωνους τους ειδικούς τέτοιων καταστάσεων.
Η μόνη χρησιμότητά του, για την αγορά των απαραίτητων απ’ τα μόνα ανοιχτά καταστήματα που πωλούν τρόφιμα. Κι όσο κι αν διαφέρουν οι τιμές, περί τροφίμων πρόκειται…
Είναι πολλά αυτά που θα μάθουμε ή που πρέπει να μάθουμε τέλος πάντων, απ’ αυτή την περιπέτεια που βιώνουμε. Πολλά τα συμπεράσματα που θα βγουν για τον τρόπο ζωής μας, πριν εισβάλει στις ζωές μας ο μονοκύτταρος εχθρός.

Προβλέπουν οι επιστήμονες ότι θα επαναπροσδιορισθούν σε πολλούς τομείς πολλά θέματα και αντιδράσεις μας. Κανείς δε μπορεί δυστυχώς να προβλέψει όμως πόσο θα μας επηρεάσει τελικά αυτός ο εγκλεισμός και κατά πόσο θα κρατήσουμε τα συμπεράσματα που εξάγουμε τώρα, που έχουμε χρόνο να σκεφτούμε και να εκτιμήσουμε χωρίς τον επηρεασμό όλων εκείνων που μας επηρεάζουν καθημερινά στην κανονικότητα που θεωρούσαμε μέχρι πριν τις αρχές του 2020.

Το πιο πιθανό είναι ότι μόλις μάθουμε ότι οι επιστήμονες βρήκαν το όποιο όπλο έναντι του εχθρού, θα επιστρέψουμε γρήγορα και με ορμή στις προηγούμενες συνήθειές μας και φυσικά στην αλόγιστη χρήση ή στην παντελή έλλειψη για οποιαδήποτε χρήση, αυτού που τώρα φαντάζει άχρηστο.
Όλοι αυτοί που μυξοκλαίνε κάνοντας διαδικτυακές συναυλίες και δίνουν οδηγίες επειδή θεωρούν ότι επηρεάζουν τα γίδια που τους ακολουθούν, θα βγουν πάλι να χαρούν τα εκατομμύριά τους, θα ξεκινήσουν τη μπουρδολογία τους και τα υπνωτισμένα ανθρωπάρια που σήμερα κατηγορούν όποιον κινείται θα επιστρέψουν στη μίζερη άγνοιά τους και την θλιβερή καθημερινότητα του πιονιού που δεν έμαθε τίποτα απ’ όσα πέρασε.

Εκείνο που θα ευχόταν ένας σώφρων και ήρεμος όσο και ψύχραιμος άνθρωπος, είναι να προκύψουν περισσότεροι σύγχρονοι φιλόσοφοι απ’ αυτή την περίοδο και ν’ αποφασίσουν να μοιραστούν τα όσα διαπίστωσαν και βίωσαν, απ’ την περίοδο εγκλεισμού τους ώστε να βοηθήσουν κι όσους απλώς δε σκέφτονται, να καταλάβουν τι περνάμε.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα’ ναι πολλά αυτά που θ’ αλλάξουν μετά την επιστροφή στην κανονικότητα, κυρίως λόγω της οικονομικής κατάστασης που θα έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε όπως μας προειδοποιούν οι ειδικοί.
Ας ευχηθούμε ότι ίσως με την υπενθύμιση της αχρηστίας του δυνάστη μας που ακούει στο όνομα ‘χρήμα’, σε παρόμοιες καταστάσεις αντιμετώπισης εχθρών όπως ο μονοκύτταρος ιός που μαχόμαστε, θα προκύψουν και κάποια αποτελέσματα ίσως λίγο ευνοϊκότερα απ’ την προ εγκλεισμού αντιμετώπισή του.
Ευσεβείς πόθοι…;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου