Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Καθείς εφ ω ετάχθη!

Διότι, δεν είναι δυνατόν να τα κάνουμε όλοι, όλα! Κι αυτό πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να το κατανοήσουμε αν θέλουμε να είναι ξεκάθαρο ποιος είναι επαγγελματίας κι από ποιον μπορούμε να ζητάμε εξηγήσεις και ευθύνες φυσικά!

Έχει καταστεί πλέον παραπάνω από σαφές ότι στον επαναπροσδιορισμό και την επανατοποθέτηση όλων των επαγγελμάτων, στον σύγχρονο εργασιακό χάρτη της χώρας, όπως προσπαθεί να ξαναστηθεί και να επαναλειτουργήσει με άλλους όρους, μακριά απ’ τα αποτυχημένα μοντέλα που την οδήγησαν στο σημερινό χάλι, η εξειδίκευση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι νέες γενιές με τα πτυχία της γενικής επιστημονικής γνώσης ενός αντικειμένου και τα μεταπτυχιακά της εξειδίκευσης, έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον της χώρας, χωρίς όμως ακόμη να έχει επιτευχθεί, η δύσκολη, έτσι κι αλλιώς, επαναφορά στη φυσιολογική, βάσει διεθνών προτύπων, λειτουργία μιας σταθερά αναπτυσσόμενης οικονομίας.

Ωστόσο, η πίεση που δέχεται η χώρα απ’ τους δανειστές της, για μεταρρυθμίσεις βάσει επιτυχημένων μοντέλων κρατών με οικονομικά σταθερή πορεία, αν και βίαια σε πολλές περιπτώσεις, ορθά πάντως όπως αποδεικνύεται, δημιουργεί τις συνθήκες της απαίτησης πλέον, της εξειδίκευσης σε πολλούς τομείς όπως έχει ξεκινήσει να διαφαίνεται.

Δυο τομείς που η διαφορά είναι εμφανής και θα γίνει ακόμη περισσότερο ευκρινής το επόμενο διάστημα, είναι τα χρηματοοικονομικά κι ο τομέας των ασφαλίσεων. Τόσο η ανάγκη υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών που ξεκίνησε να λειτουργεί όσο κι ο ανταγωνισμός των ασφαλιστικών εταιριών που φέρνει ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα, απαιτούν πλέον επαγγελματίες με γνώσεις και συνεχή ενημέρωση επί των αντικειμένων.

Τα καλύτερα αποτελέσματα για τους ενδιαφερόμενους και για τους δυο τομείς, μπορούν να επέλθουν πλέον μόνο μέσω της συνεργασίας επαγγελματιών με γνώση που διασφαλίζουν και την εξάλειψη των κινδύνων που σε παλαιότερες καταστάσεις επέφεραν και δυσάρεστα αποτελέσματα.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο και πάντως σίγουρα το γεγονός ότι σε δυνατές οικονομίες, οι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και σε πιο προχωρημένες χώρες ακόμη κι οι πολίτες που δεν ασκούν ελεύθερα επαγγέλματα, λειτουργούν με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες ειδικών για τα οικονομικά τους και φυσικά έχουν ασφαλίσει οτιδήποτε ενέχει κίνδυνο, λειτουργώντας προληπτικά.

Το ζητούμενο βέβαια είναι ν’ αποκτήσουμε συνείδηση και να επιλέξουμε βάσει κριτηρίων τους ειδικούς, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε τον καλύτερο συνδυασμό ως άτομα, οικογένειες ή επαγγελματικά, γλιτώνοντας άγχος, λάθη και καταστροφικές συνέπειες που τις ζούμε τώρα δυστυχώς, σε συλλογικό επίπεδο, ως χώρα.

Η αυξανόμενη αξία των εισοδημάτων ή των ελάχιστων, όπου υπάρχουν, αποταμιεύσεων, λόγω της παρατεινόμενης οικονομικής ύφεσης που βιώνουμε, καθιστά επιβεβλημένη την ανάγκη ενημέρωσης τόσο στον τομέα των συμβουλευτικών υπηρεσιών από ειδικούς, για κάθε ρύθμιση ή διαπραγμάτευση που είναι αδύνατον να επιτύχουμε μόνοι μας ως μη επαγγελματίες του είδους, όσο και στον τομέα της μεταφοράς του κινδύνου στους επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς που έχουν πλέον ξεφύγει απ’ την παλιά νοοτροπία του χαρτιού και του μολυβιού της καφενειακής πώλησης φούμαρων, στις περισσότερες των περιπτώσεων ή την απρόσωπη επιλογή μέσω υπολογιστή με άγνωστα αποτελέσματα.

Η επιλογή τελικά, προφανώς είναι του καθενός χωριστά κι ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές του. Υπάρχουν όμως πλέον επιλογές, αρκεί να τις ψάξει κανείς, μια φορά που θα είναι όμως και καθοριστική για τη συνέχεια.

Η οικονομία μιας χώρας, είναι ο καθρέφτης της λειτουργίας της κι όσο εμείς, ως άτομα, λειτουργούμε με τη νοοτροπία του χθες, δεν πρόκειται να ξεφύγουμε απ’ τα δεινά που μας έχουν κατακλύσει από παντού.

Καθένας στον τομέα του, στην εξειδίκευση και τις γνώσεις τους, ώστε να χτίσουμε όλοι μαζί καλύτερο μέλλον για μας, τα παιδιά και τη χώρα μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου