Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Και θάνατος στα αποτελέσματα της πολιτικής….

Κάθε φορά που ρίχνουμε το αναθεματισμένο το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, εκλέγουμε εκείνους που έχουν ευθύνη ΚΑΙ για τη ζωή ή το θάνατο πολιτών…

Αναπόφευκτος ο συνειρμός μετά από ακόμη μια πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου που παρέσυρε σε άδικο χαμό τέσσερις ανθρώπους που απλώς έκαναν το καθήκον τους. Κατά πόσο θα μπορούσε λοιπόν να είχε αποφευχθεί ακόμη ένα τραγικό δυστύχημα, αν είχαν γίνει όλα όπως έπρεπε στο παρελθόν, όσον αφορά τις απαραίτητες αγορές σύγχρονων ελικοπτέρων και τον παροπλισμό πεπαλαιωμένων και παρωχημένων από πλευράς τεχνολογίας, όπως αυτό που κατέπεσε;

Παρόμοιες ερωτήσεις προκύπτουν και για τους νεκρούς σε σημεία καρμανιόλες όπως τα Τέμπη πχ, που πρόσφατα αξιωθήκαμε, μετά από δεκαετίες χτισίματος, να παραδοθούν οι σήραγγες που παρακάμπτουν το επικίνδυνο σημείο της κοιλάδας.

Παλαιότερα η Εγνατία, που μέχρι να στηθεί και να ολοκληρωθεί, έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες αθώοι εντός κι εκτός οικισμών που διέτρεχαν οι επαρχιακοί δρόμοι κατασκευής του 1960 που καθιστούσαν άχρηστη τη νέα τεχνολογία των καινούργιων οχημάτων.

Στις παραπάνω περιπτώσεις όπως και σε πολλές άλλες, οι πολιτικές αποφάσεις κι η εν γένει διαχείριση των κρατικών ζητημάτων, προφανώς επιφέρουν τραγικά αποτελέσματα όταν δεν γίνονται με τον πρέποντα σεβασμό και τη δέουσα προσοχή και τον υπολογισμό, ότι η χρήση όλων αυτών των μέσων, δρόμων κτλ, γίνεται απ’ τους πολίτες που ψηφίζουν εκείνους που τα διαχειρίζονται. Και για κάποιους λόγους, το ξεχνάμε τελείως... 

Οι ψήφοι στην κάλπη, εκλέγουν τις ψήφους για κάθε περίπτωση, στη βουλή. Κι η κάθε ψήφος για εξοπλιστικά προγράμματα, για δημόσια έργα, για οτιδήποτε αφορά, άμεσα ή έμμεσα, τη ζωή των πολιτών, έχει την ίδια, βαρύνουσα σημασία στη ζωή των αρχικών ψηφοφόρων, ασχέτως αποτελέσματος.

Κάθε φορά που ρημαδορίχνουμε, στην αναθεματισμένη την κάλπη που μας έχει κάψει σ’ αυτή τη χώρα, το όνομα ενός προσώπου, πρέπει να έχουμε κατά νουν ότι βοηθάμε να εκλεγεί ένα πρόσωπο που έχει αυτή την εξουσία στη ζωή μας! Έχουμε περίτρανα αποδείξει ότι το ξεχνάμε συνεχώς κι αδιαλείπτως, με θρησκευτική ευλάβεια, προτιμώντας να επιλέξουμε με εντελώς διαφορετικά κριτήρια εκείνους που αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον μας.

Κάθε λακκούβα έξω απ’ το σπίτι μας  που προκαλεί από μια μικρή ζημιά στο καινούργιο μας αυτοκίνητο μέχρι το δυστύχημα που θα κοστίσει τη ζωή ενός απρόσεκτου δικυκλιστή, κάθε κακοσυντηρημένος δρόμος που θα προκαλέσει ατύχημα, κάθε όχημα αστυνομίας ή στρατού, κάθε οπλικό σύστημα που χειρίζονται πολύτιμοι άνθρωποι που επαγγελματικά αναγκάζονται να συμβιβάζονται με το λιγότερο απ’ αυτό που έχουν οι συνάδελφοί τους άλλων χωρών, έχει την υπογραφή ενός εκλεγμένου, στην τοπική ή στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Κάθε λάθος επιλογή για διάφορους λόγους και κάθε ολιγωρία για προφανείς λόγους πολιτικής επιδίωξης, που μπορούν αν οδηγήσουν σε καθυστερήσεις χρήσης της τεχνολογίας και όλων των διευκολύνσεων που ανακαλύπτονται ανά τον κόσμο, με στόχο την περιφρούρηση της ανθρώπινης ζωής, σε κάθε περίπτωση, έχει όνομα!

Απ’ τη διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς επιβάρυνση της δημόσιας υγείας μέχρι την προστασία των πεζών στους δρόμους των πόλεων κι απ’ τα υπερσύγχρονα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας μέχρι τις μηχανές χαμηλού κυβισμού των περιπολούντων αστυνομικών, όλη η κλίμακα όλων των κρατικών υλικών, αποτελούν ευθύνη εκείνων που ψηφίζουν τροπολογίες και ρυθμίσεις και μέσω επιτροπών εγκρίνουν τη μια ή την άλλη αγορά, με τα διάφορα κριτήρια.

Κάθε φορά που ένα ατυχές συμβάν ή ακόμη χειρότερα, ένα δυστύχημα με απολογισμό την απώλεια ανθρώπινων ζωών, μαυρίζει τις μέρες μας, οφείλουμε να το καταγράφουμε βαθιά στη μνήμη μας και να το έχουμε πρώτο στο μυαλό μας όταν ασκούμε το κορυφαίο δικαίωμά μας ως μέλη δημοκρατικής πολιτείας.

Είναι σαφές ότι ως λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, δε διαθέτουμε τόση ωριμότητα για τόσο προχωρημένες σκέψεις. Μόνη λύση λοιπόν, να βάζουμε τον εαυτό μας σε κάθε περίπτωση συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται τόσο σκληρά λόγω της ανικανότητας των πολιτικών υπευθύνων που οδηγούν σε τραγικές καταστάσεις σε όλη την κλίμακα, από απλή ταλαιπωρία μέχρι πολύνεκρα δυστυχήματα που βυθίζουν τη ώρα στο πένθος.

Γιατί, όπως πολύ σωστά, μεταξύ όλων των υπολοίπων που δίδαξαν οι αρχαίοι Έλληνες, πρέπει να θυμόμαστε όλοι ότι όλα είναι πολιτική τελικά… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου