Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Πολιτική οντότητα κι όχι ….απλώς κουκλίτσα…

Πολλές, πάρα πολλές, ίσως περισσότερες απ’ όσες αντέχει το πολιτικό μας σύστημα, οι γυναίκες υποψήφιες βουλευτίνες. Όλες θέλουν αλλά πόσες μπορούν τελικά, να εκπροσωπήσουν επάξια τους συμπολίτες τους και να προσφέρουν πραγματικά στον τόπο…;

Ξαφνικές και γρήγορες αυτές οι εκλογές, χωρίς να καταλάβουμε καλά καλά, πότε, τι, πού, ποιος. Δυο βδομαδούλες έμειναν μέχρι τη μέρα της κάλπης κι όσο κι αν έμοιαζαν να ετοιμάζονται τα κόμματα, πολλά ήταν εκείνα που δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν κι έτρεξαν τελευταία στιγμή να τα καλύψουν.

Η ωριμότητα της κοινωνίας μας και κυρίως εκείνη που εκφράζεται απ’ την ψήφο μας ως μέλη της, δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για κάποιες καινοτομίες που παρουσιάζονται στις συγκεκριμένες εκλογές. Όπως π.χ. η σημαντική αύξηση των γυναικών υποψηφίων όλων των κομμάτων.

Μακάρι να μπορούσε να θεωρηθεί ένδειξη ωριμότητας και σκεπτόμενου ψηφοφόρου, η «θηλυκή» μεγάλη συμμετοχή όμως με μια προσεκτική ματιά, κάθε άλλο παρά εκεί καταλήγουμε. Και φυσικά οι γυναίκες πλέον έχουν αν επιδείξουνε πολλές αξιόλογες εκπροσώπους του φύλου, με θαυμαστή πορεία τόσο επαγγελματική όσο και κοινωνική και με καταξίωση στον χώρο εργασίας και στα κοινωνικά δρώμενα!

Ωστόσο, δυστυχώς, η επιλογή των περισσοτέρων υποψηφίων, δεν εδράζεται σ’ αυτά τα κριτήρια. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι επαναδιεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών τους, γυναίκες οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν να επιδείξουν κοινοβουλευτικό έργο κι αξιόλογη κοινοβουλευτική παρουσία αλλά με τη συμπεριφορά τους έχουν υποβαθμίσει τον ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Διότι, είναι πράγματι απαραίτητο μια σύγχρονη γυναίκα να προσέχει τον εαυτό της, να φροντίζει την εξωτερική της εμφάνιση και να είναι μια όμορφη παρουσία αλλά αυτό θα πρέπει να συμπληρώνει απλώς έναν σοβαρό άνθρωπο, μια προσεκτική σε λόγια και πράξεις προσωπικότητα κι έναν χαρακτήρα που μόνο ως παράδειγμα προς μίμηση μπορεί να λειτουργήσει.
Βουλευτίνες που έχουν απασχολήσει περισσότερα τα κουτσομπολίστικα περιοδικά για την προσωπική τους ζωή ή τη σάτιρα για το ντύσιμό τους κι έχουν προκαλέσει σχόλια για την εν γένει απαράδεκτη παρουσία τους, κάθε άλλο παρά κοσμούν τα έδρανα της βουλής φυσικά!

Κι επειδή  δε μας φτάνουν όσες ήδη έχουμε εκλέξει φαίνεται, τα κόμματα εμπλουτίζουν τη λίστα και με νέες υποψήφιες αυτού του βεληνεκούς και ποιότητας όπως αποδεικνύεται απ’ τις προεκλογικές παρουσίες. «Κουκλίτσες» με μπούκλες και την τελευταία λέξη της μόδας, με ανύπαρκτο πολιτικό λόγο και πλήρη αδυναμία συμμετοχής στον πολιτικό διάλογο, που απλώς κάποιος μπαμπάς ή σύζυγος χρηματοδοτεί τον αγώνα για να καμαρώσει την κουκλίτσα βουλευτίνα, είναι το μόνο που δε χρειαζόμαστε στην παρούσα φάση!

Ειδικά εμείς οι σύγχρονες γυναίκες που βιώνουμε με τον πιο σκληρό τρόπο τα προβλήματα που μας χτυπούν αλύπητα και φυσικά πανταχόθεν! Πραγματική, πλήρη, δυναμική εκπροσώπηση χρειαζόμαστε στη βουλή. Γυναίκες που δεν προσπαθούν απλώς ν’ αναδειχθούν για το μαλλί, την τσάντα ή το ψεύτικο μαλλί αλλά γνωρίζουν τι θα πει παλεύω με τόσα πράγματα καθημερινά και προσπαθώ ν’ αποδείξω ότι είμαι το στήριγμα του γιου, του συζύγου, του αδελφού κι ότι μόνο οι άξιες μπορούν να εκπροσωπήσουν τους συμπολίτες κι όχι τα σαχλοκούδουνα του καφέ και του τσιγάρου της πετυχημένης βαφής και του δυνατού ανούσιου γέλιου!

Στην εποχή του επαναπροσδιορισμού και της προσπάθειας αυτογνωσίας, οι κουκλίτσες και τα σαχλοκούδουνα κάθονται σπίτι να χαρούν τους έρωτες, τις ανούσιες ηλίθιες εκπομπές άλλων σαχλοκούδουνων στον σκουπιδοτενεκέ στο κέντρο του σαλονιού, τις επιτυχημένες ανοιχτόχρωμες βαφές και γενικώς την άνεση που τους έχει εξασφαλίσει ο μπαμπάς ή ο σύζυγος. Καμιά σχέση δεν έχουν με την σύγχρονη ελληνίδα που ζορίζεται, ταλαιπωρείται και παλεύει στον απίστευτο κυκεώνα της χώρας που παραπαίει!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου