Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Όσο τα ζητάμε, τόσο μας τα ‘σερβίρουν’…

Καλοκαιράκι, ζέστη, άδειες, χαλάρωση γενικώς, όλα λειτουργούν με πιο αργούς ρυθμούς κι όσοι έμειναν στις πόλεις, έχουν σίγουρα περισσότερο χρόνο για σερφάρισμα. Έλα όμως που το καλοκαιρινό πνεύμα έχει επηρεάσει κι όλους εκείνους που ‘ανεβάζουν’ θέματα σε ιστοσελίδες και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης…

Όσο κι αν έχει προσέξει κάποιος τις επιλογές του για τους ιστότοπους που εμπιστεύεται την ενημέρωσή του, όσο κι αν έχει προσέξει ιδιαίτερα τις σελίδες που έχει κάνει το περίφημο ‘like’, η πρόκληση κι η βλακεία σε κάθε μορφή της, χτυπάει κόκκινο!

Γέμισε το διαδίκτυο με άχρηστες ειδήσεις, αμφιβόλου προέλευσης και φυσικά διασταύρωσης, πλημμύρισε το διαδίκτυο με διάφορες σταρλετίτσες ή απλές θνητές που, σαν να μην έφτανε η νοημοσύνη που σέρνεται στα ‘πατώματα’, ήρθε κι η ζέστη και τις αποτελείωσε! Άσε τους διάφορους τύπους που θεωρούν ότι, το καθετί που ‘γυρνάνε’ σε βίντεο, αξίζει ν’ ανέβει σε μια πλατφόρμα για να το μοιραστεί ο κόσμος!

Αποτέλεσμα; Ακόμη και πιο σοβαρές ιστοσελίδες και ειδησεογραφικοί ιστότοποι, προσπαθώντας ν’ αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους, συχνά υποκύπτουν στον πειρασμό και μοιράζονται απίστευτης ελαφρότητας ‘ειδήσεις’.

Όλα αυτά φυσικά έφτασαν ν’ αλλοιώσουν τελικά και την πιο σοβαρή προσπάθεια του χρήστη του διαδικτύου, για σοβαρή ενημέρωση και φιλτράρισμα των όσων δέχεται να του ‘σερβίρουν’ εκεί μέσα! Κι εκεί που διαβάζει κάτι σοβαρό, να σου μια είδηση πικάντικη που προκαλεί κι όταν υποκύψει στον πειρασμό να τη δει αναλυτικά, διαπιστώνει την απίστευτη κενότητα κτλ, νιώθοντας απλώς, το λιγότερο, χαζός…

Κοπελίτσες που υμνούν το περίφημο photoshop, μοιράζονται κάθε βουτιά τους με διαφορετικά μαγιό, ηθοποιοί γνωστές αλλά κυρίως παγκοσμίως άσημες, τουλάχιστον όσον αφορά το ταλέντο τους, κάνουν τα πάντα για μια φωτογραφία. Βαρεμένα κάθε χρώματος και φυλής που είχαν φαεινές ιδέες για τα πιο ηλίθια τολμήματα, θεωρούν αυτονόητο ότι θα μοιραστούν τη βλακεία τους και φυσικά την κατάληξη της πιο χαζής φαεινής τους ιδέας.

Επίδοξοι συγγραφείς κι έχοντες αναστολές δημοσιογραφίας, κρίνουν τα πάντα με περισπούδαστο ύφος καταστρέφοντας ακόμη και σωστά θέματα. Κομπλεξικοί κι ανισσόροποι, καταστρέφουν προσπάθειες διαλόγων κι επικοινωνίας που μπορεί κατά λάθος, έστω να ξεκινήσει, ευκαιρίας δοθείσης από κάποιο σοβαρό θέμα.

Κι όλα αυτά, μόνο καλοκαίρι θα πει κάποιος; Σίγουρα όχι, παρατηρούνται και τον χειμώνα αλλά σίγουρα σε μικρότερο βαθμό! Τα καλοκαίρια γίνονται όλο και χειρότερα, όλο και περισσότερο κι όλο κι εκνευριστικότερα!

Ποιος φταίει όμως τελικά; Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι οι ευθύνες δε βαραίνουν και τους χρήστες του διαδικτύου. Αν δε ζητούσαν τέτοιου τύπου αναρτήσεις και ‘ειδήσεις’, απλώς δεν θα υπήρχε η ανάγκη ν’ ανεβαίνουν!

Η επισκεψιμότητα είναι που φέρνει και τα έσοδα στις ιστοσελίδες και τους ιστότοπους γενικώς. Κι όταν ανεβάζει κάποιος μόνο σοβαρά και διασταυρωμένα θέματα και μένει πίσω σε αναγνωσιμότητα έναντι εκείνων που ό,τι βρουν το ανεβάζουν κι έχουν σημαντικά οφέλη, είναι δύσκολο ν’ αντισταθεί, ειδικά στις μέρες μας.

Το πιο δυνατό όπλο λοιπόν, όπως για τον σκουπιδοτενεκέ που λέγεται τηλεόραση, είναι το τηλεκοντρόλ, για το διαδίκτυο λέγεται ποντίκι και κλικ! Αν πάψουμε να επιβραβεύουμε την ανάρτηση σκουπιδιών, θα πάψουν να μας σερβίρουν σκουπίδια… Αν αντισταθούμε στην προσπάθεια υποβάθμισής μας με την διάθεση τέτοιων σκουπιδιών, θα πάψουν να μας υποβαθμίζουν!

Όσο τα δεχόμαστε και τα επιλέγουμε, τόσο θ’ αποδεικνύουμε ότι το επίπεδό μας είναι πολύ χαμηλότερο απ’ αυτό που θα θέλαμε ή τέλος πάντων θα έπρεπε να προσπαθούμε ν’ αποκτήσουμε… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου