Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ποιο μήνυμα ακριβώς…;

Είχε λέει μήνυμα η κάλπη. Σοβαρά; Για ποιο μήνυμα λέμε; Αυτό που επιβεβαιώσαμε ως ψηφοφόροι ότι βαριόμαστε να ψάξουμε ποιον να ψηφίσουμε και σταυρώνουμε φίρμες; Ή αυτό που επειδή μισούμε κάποιους, ψηφίζουμε άλλους πιο μισητούς κι επικίνδυνους; Μπορεί βέβαια να εννοούν και το μήνυμα της αποδοχής εκείνων που παραδέχονται ότι απέτυχαν αλλά θεωρούν ότι είναι καλύτεροι… Μήπως να μας πει κάποιος τελικά ποιο μήνυμα έστειλε η κάλπη;

Τελειώσαμε με τις εκλογές, ηρεμήσαμε απ’ τη φασαρία, ξεκουραστήκαμε κι όσοι συμμετείχαμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κι ήμασταν κάμποσοι η αλήθεια, ζωή να ‘χουμε… Έμεινε τώρα η ανάλυση που όσο κι αν έπεσαν «με τα μούτρα» οι ειδήμονες, θα κρατήσει πολλές μέρες κι εβδομάδες όπως φαίνεται. Ανάλυση του μηνύματος λοιπόν…

Ας τα πάρουμε όμως απ’ την αρχή. Όλοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες μέσω της κάλπης. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι εστάλη μήνυμα κι όχι προειδοποίηση ή απόφαση ή μαντάτα όπως λέμε στην καθομιλουμένη και μάλιστα όχι καλά… Είναι ένα το μήνυμα όμως; Γιατί, εδώ διαφαίνεται ότι είναι πολύ περισσότερα τα μηνύματα και μάλιστα προς πάσα κατεύθυνση!

Στέλνουμε στην ευρωβουλή μια ομάδα που δεν της λείπει τίποτα για όποιον θέλει να διασκεδάσει. Ένας υπερήλικας που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να κάνει τρεις φορές το χρόνο, όχι κάθε εβδομάδα που επιβάλλεται, την πτήση από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα, μια γυναίκα που στιγματίστηκε μια ζωή από ανεγκέφαλους, δυο στρατηγοί που καμιά σχέση με την πολιτική, ειδικά αυτής της βαθμίδας, δεν έχουν, ένας πικραμένος πατέρας που θα πρέπει να ξεκινήσει διάβασμα για να κατανοήσει πού εξελέγη, κάποιες ομορφούλες, φυσικές ή με τη βοήθεια ειδικών, που πολιτικά δεν έχουν να επιδείξουν τίποτε παρά τηλεοπτικές εμφανίσεις κι ενίοτε άσχετες ατάκες απάντηση σε «καλτσοδέτες»…, έτοιμος αναπληρωματικός ένας δημοσιογράφος που απλώς αναγνωρίστηκε η πορεία του ως υποστηρικτής του κόμματος που τον αναδεικνύει τώρα.  Αυτά είναι τα μέλη της ελληνικής ομάδας που πρέπει να παλέψει για τη χώρα στο ευρωκοινοβούλιο! Κι έμειναν απ’ έξω βέβαια άνθρωποι που πράγματι είχαν μια εξαιρετική παρουσία κι είχαν βοηθήσει τα μέγιστα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας!

Στις περιφέρειες το μήνυμα ποιο ήταν ακριβώς; Είναι αρκετά μπερδεμένα εκεί αφού οι επιλογές που δόθηκαν στους πολίτες ήταν περισσότερο δημοσκοπικού ενδιαφέροντος για τα κόμματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, παρά λόγω των ικανοτήτων διαχείρισης και διοίκησης των προσώπων που έθεσαν υποψηφιότητα… Άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα απ’ τ’ αποτελέσματα ότι οι πολίτες απλώς κατέγραψαν το μπέρδεμά τους.

Όσο για τις δημοτικές εκλογές, εκεί το μήνυμα είναι ξεκάθαρο σε πλείστες όσες περιπτώσεις, οι πολίτες βαριούνται να ψάχνουν τους ικανούς και τους ορεξάτους να προσφέρουν στην πόλη τους. Προτιμούν εκείνους που θα τους σερβίρει το σύστημα διά της τοπικής σώου μπίζνες, διά της τηλεόρασης- σκουπιδοφάγου, διά των ικανοτήτων των προηγούμενων γενιών της οικογενείας τους να εκλέγονται σε διάφορες θέσεις και τέλος πάντων, προτίμησαν την «έτοιμη τροφή». Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, απλώς προτίμησαν να μην αλλάξουν τα ονόματα και τα πρόσωπα, χωρίς ούτε ένα επιχείρημα θετικής δράσης της προηγούμενη τριετία για κάτι κι ενώ υπήρχε η ομολογία της αποτυχίας σε μεγάλα και σημαντικά ζητήματα.

Κι άντε μέσα απ’ όλα αυτά, να βγάλει κάποιος ένα ασφαλές συμπέρασμα για το περίφημο μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες απ’ την κάλπη. Ένα είναι το σίγουρο κι ας μην είναι κωδικοποιημένο ως μήνυμα. Σ’ αυτές τις εκλογές αποτυπώθηκε απλώς το συνολικό μπέρδεμα, η απογοήτευση κι η αγανάκτηση εκείνων που επέλεξαν να προσέλθουν στις κάλπες, στέλνοντας αλλοπρόσαλλα σήματα που μπορεί ο καθένας να τα ερμηνεύσει κατά το δοκούν.

Μένει τώρα να διαπιστώσουμε, πόσο ακριβά θα πληρώσουμε αυτές τις επιλογές που είτε έχουν είτε όχι, συγκεκριμένο μήνυμα, θα επηρεάσουν τη ζωή μας για τα επόμενα πέντε χρόνια…

Καλό κουράγιο…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου