Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Αλεξάνδρα Γρηγορίου: «είμαι ΕΝΤΑΞΕΙ… Η Θεσσαλονίκη όμως, όχι…»

(Συνέnτευξη στο ΠόλιςPost.gr)
Κι ενώ ο προεκλογικός αγώνας μπήκε στην τελευταία φάση του με κάποιους υποψήφιους να έχουν ήδη εμφανή τα σημάδια κόπωσης απ’ το ατέρμονο σε πολλές περιπτώσεις τρέξιμο, ζητήσαμε από μια υποψήφια δημοτική σύμβουλο Θεσσαλονίκης, να μας μεταφέρει το κλίμα των ημερών αλλά και την προσωπική της αίσθηση για όλα όσα συμβαίνουν γύρω της αυτό τον καιρό



Το όνομα της υποψήφιας, Αλεξάνδρα Γρηγορίου που δηλώνει ΕΝΤΑΞΕΙ αφού διεκδικεί την «άδεια των συμπολιτών» της όπως η ίδια λέει «ώστε να διαχειριστεί ως μέλος της ομάδας των εκλεγμένων, τα κοινά συμφέροντα των συμπολιτών της», με την παράταξη του Σταύρου Καλαφάτη. Άνεργη δημοσιογράφος που αναγκάστηκε να «επιχειρήσει» για βιοποριστικούς λόγους και «παλεύει με τα κύματα του σύγχρονου ελληνικού επιχειρείν», δηλώνει επίσης θυμωμένη κι αγανακτισμένη γι’ αυτό που βιώνουμε όλοι αλλά φανατική Θεσσαλονικιά που θέλει να προσπαθήσει «Για τη Θεσσαλονίκη που μας αξίζει» όπως αναφέρει το σύνθημά της….

Πόλις: είναι η πρώτη φορά που ζητάτε την ψήφο των συμπολιτών σας; Πώς αποφασίσατε τώρα, με το κλίμα τόσο αρνητικό έναντι των πολιτικών, να διεκδικήσετε μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης;
Αλεξ. Γρηγορίου:είναι η πρώτη φορά που διεκδικώ την ψήφο των συμπολιτών μου αν κι έχω εμπειρία τόσο από εκλογές της κεντρικής πολιτικής σκηνής όσο και της αυτοδιοίκησης, μέσω συνεργασιών με φίλους, από μικρή ηλικία. Ανέκαθεν πίστευα ότι μπορώ να προσφέρω στην τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στην πόλη που γεννήθηκα και λατρεύω αν κι αναγκάστηκα να την «μοιράζομαι» για αρκετά χρόνια μέχρι προ τριετίας που μετακόμισα επιτέλους, μόνιμα και την απολαμβάνω καθημερινά όπως ονειρευόμουν!

Η διεκδίκηση όμως μιας θέσης σε ένα δημοτικό συμβούλιο, πιστεύω ότι απέχει σημαντικά απ’ αυτήν μια θέσης στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο δημοτικός σύμβουλος είναι δίπλα στον πολίτη και τον βλέπει καθημερινά όπως και τα προβλήματα που αντικρύζουμε όλοι μόλις ανοίξουμε κάθε πρωί την πόρτα του σπιτιού μας. Αυτός είναι κι ο λόγος που πρεσβεύω και σταθερά υποστηρίζω εδώ και χρόνια ότι, όπως τα προβλήματα ενός δήμου, δεν έχουν χρώματα, έτσι κι οι τοπικοί διαχειριστές τους επιβάλλεται να είναι «αχρωμάτιστοι»! Συνεπώς, οι συνδημότες μου γνωρίζουν ότι καμιά σχέση δεν έχω με την κεντρική πολιτική σκηνή και τα «καπέλα» που κάποιοι επιθυμούν να φορούν. Δηλώνω μόνο Θεσσαλονικιά και παλεύω «Για μια Θεσσαλονίκη που μας αξίζει»!

Πόλις: Ποια είναι τα πρώτα τρία πράγματα που δεν σας αρέσουν στη Θεσσαλονίκη ως κάτοικός της και θα επιθυμούσατε να τ’ αλλάξετε άμεσες παρεμβάσεις;
Αλεξ. Γρηγορίου:Θεωρώ ότι αυτή η πόλη είναι απ’ τις ομορφότερες της Ευρώπης, για να μην φανώ υπερφίαλη και πω του κόσμου όπως πιστεύω… Ωστόσο, η διαχείριση των θεμάτων που την αφορούν, είναι σαφώς μια πολύ δύσκολη υπόθεση που χρειάζεται τεχνογνωσία, επιστημοσύνη, μεράκι, πραγματικές εργατοώρες και σκληρή δουλειά. Επειδή δυστυχώς αυτά δεν της προσφέρονται τα τελευταία χρόνια απ’ την διοίκησή της, έχουν συσσωρευθεί πολλά προβλήματα που απλώς έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδα και πλέον λιμνάζουν σε τέτοιο βαθμό, που κι οι ίδιοι οι διοικούντες παραδέχονται ότι αδυνατούν να τα διαχειριστούν. Τα τρία πρώτα και μεγάλα προβλήματα κατά τη γνώμη μου που δημιουργούν πάρα πολλά άλλα μικρότερα είναι το κυκλοφοριακό, η στασιμότητα του έργου του μετρό κι η συνολική διαχείριση της καθαριότητας της πόλης.

Η «εποχή Μαυρογιαλούρου» πέρασε όμως κι οι πολίτες δεν θέλουν «θα». Πρόκειται για τρία «καυτά θέματα» που απαιτούν άμεσες αλλά και υλοποιήσιμες λύσεις που επιβάλλεται να προκύψουν από συνεργασία επιστημόνων και ειδικών επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Επανεκκίνηση σε όλη τη λειτουργία και των τριών κι επανατοποθέτηση όλων των εμπλεκομένων ώστε να μείνουν τα θετικά και ν’ αμβλυνθούν τα αρνητικά. Ως παράταξη έχουμε τις προτάσεις μας που έχουν όλα τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λύσεις με σκληρή δουλειά και την σοβαρότητα και προσοχή που απαιτούν τα ζητήματα αυτά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι στοχεύουμε έτσι ώστε να μην φτάσουμε στο τέλος της πενταετίας να παραδεχόμαστε ότι δεν έγινε κάτι, όπως η σημερινή δημοτική αρχή της πόλης….

Πόλις: στη δύσκολη καθημερινότητα όπως διαμορφώθηκε, το κοινωνικό πρόσωπο ενός δήμου είναι πλέον επιβεβλημένο κι όχι μια απλή πρόβλεψη του Καλλικράτη. Πιστεύετε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στέκεται αρκούντως δίπλα στα αδύναμα μέλη της Θεσσαλονίκης;
Αλεξ. Γρηγορίου:Όσο υπάρχει έστω κι ένας συνδημότης μας που νιώθει μόνος στα δύσκολα, το κοινωνικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης υπολείπεται. Αναγνωρίζω τις προσπάθειες αλλά είναι παραπάνω από εμφανές ότι δεν αρκούν. Χρειάζονται μεγαλύτερες και περισσότερες πηγές προσφοράς απ’ την πλευρά του δήμου στους αδύναμους πολίτες.

Εκείνο που προκαλεί όμως και με θυμώνει, είναι το γεγονός ότι δεν διαπιστώνεται εκείνη η «σφιχτή» διαχείριση κονδυλίων που διατίθενται σε υπερβολικές και περιττές σε τέτοια μεγέθη, εκδηλώσεις, ενώ υπάρχει ανάγκη για περισσότερη κοινωνική προσφορά. Ως άνθρωπος με πολλά «ένσημα» στη διαχείριση οικονομικών απ’ το σπίτι μου ως νοικοκυρά μέχρι τις επιχειρήσεις που συνεργάστηκα αλλά και διατηρώ σήμερα, γνωρίζω πολύ καλά ότι με σωστή διαχείριση μπορείς να κόψεις απ’ τα περιττά και να ενισχύσεις εκεί που «πονάει» κι αυτό δεν είδαμε να γίνεται τα τελευταία χρόνια της κρίσης, στη Θεσσαλονίκη.

Πόλις: ως δημοσιογράφος, γνωρίζετε καλά την προβολή ενός προσώπου, ειδικά όταν διεκδικεί μια θέση μέσω εκλογικής διαδικασίας. Ωστόσο, διαπιστώνει εύκολα κανείς ότι δεν χρησιμοποιήσατε αυτές τις γνώσεις στην προεκλογική σας καμπάνια. Ποιος ο λόγος;
Αλεξ. Γρηγορίου:Ακριβώς επειδή μου έχει δοθεί η ευκαιρία να γνωρίζω πολύ καλά τους τρόπους προβολής ενός υποψήφιου, είχα την τύχη να ξεκαθαρίσω μέσα μου ακριβώς τι επιθυμούσα εγώ να κάνω στην προεκλογική περίοδο. Κι αυτό είναι να κοινωνήσω στους συνδημότες μου αυτό που είμαι, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Ως άτομο είμαι κατά της πρόκλησης και της υπερβολής και πιστεύω ότι η αλήθεια, η ειλικρίνεια και φυσικά η πραγματική μας εικόνα κι η ιστορία της τροχιάς που διαγράφει στη ζωή του ο καθένας μας, είναι αυτά που τελικά κρίνονται αφού όλοι μας έχουμε ένστικτο και μάθαμε πολύ καλά πλέον ποιοι και γιατί μας έλεγαν ψέματα. Οι συνδημότες μου γνωρίζουν πολύ καλά ποιος τους χτυπάει αδιάφορα στην πλάτη και ποιος τους ζητάει την άδεια να διαχειριστεί τα κοινά συμφέροντα.

Ελπίζω κι εύχομαι και φυσικά προσπαθώ κιόλας, να είμαι μια απ’ αυτούς τους εκλεγμένους που οι συνδημότες του πιστεύουν ότι μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια λύσης των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης μας, εντός των ορίων των δυνατοτήτων μου και χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία μου φυσικά. Ο περιττός θόρυβος κι η ενοχλητική φασαρία που κοστίζουν γενικώς και ειδικώς, δεν με αφορούσαν ποτέ και δεν προτίθεμαι φυσικά να το αλλάξω τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου