Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Τιμούμε! Δεν ξεσαλώνουμε…


Ένας απ' τους βασικότερους πυλώνες του κόσμου όπως τον «χτίσαμε», η γυναίκα, δικαιούται πολλά περισσότερα από την Παγκόσμια Ημέρα 8η Μαρτίου, αρκεί να συνειδητοποιήσει κι η ίδια ότι πρόκειται για μέρα τιμής κι όχι για ευκαιρία «ξεσαλώματος»…

Ότι ο θεσμός της Παγκόσμιας Ημέρας που έχει ορισθεί απ’ τον ΟΗΕ να είναι αφιερωμένη κάθε μέρα του χρόνου σ’ ένα θέμα με στόχο είτε την τιμή, είτε την πρόκληση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος ώστε να βελτιστοποιούνται οι συνθήκες και εξελίξεις που το αφορούν, έχει εκφυλισθεί, είναι γεγονός, δυστυχώς! Ειδικά στη χώρα μας που πασχίζουμε ν’ αποδείξουμε ότι η σοβαρότητά μας φτάνει μέχρι την κάθε είδους γιορτή ή ευκαιρία για γιορτή που δίνεται με την κάθε παγκόσμια μέρα, εκτός αν πρόκειται για θέματα που η επιστημονική κοινότητα χρησιμοποιεί για να μας ενημερώσει, οπότε εμείς, απλώς κωφεύουμε!
Για την 8η Μαρτίου που έχει αφιερωθεί στη γυναίκα, η παρεξήγηση, ειδικά στη χώρα μας και δυστυχώς από μεγάλο κομμάτι των γυναικών, είναι τεράστια και ιδιαίτερα επιζήμια! Αντί για μέρα μνήμης των αγώνων για την ισότητά της με το άλλο φύλο, αντί για  μέρα τιμής στη διαχρονική προσφορά της σε κάθε γωνιά της γης, απ’ την οικογένειά της μέχρι το κράτος και την παγκόσμια κοινότητα, αντί για μέρα περισυλλογής για το παρόν και το  μέλλον της μέσα στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται και με τους χειρότερους οιωνούς για το φύλο της και την ανθρωπότητα, φαίνεται να επικρατεί η ευκαιρία για ξέφρενο γλέντι!
Κάποτε , που η γυναίκα ήταν κλεισμένη στο σπίτι και δεν της δινόταν ευκαιρίες για γιορτή και διασκέδαση, ενδεχομένως να είχε κάποιο νόημα μια τέτοια συμπεριφορά. Σήμερα όμως που η γυναίκα βιώνει την ελευθερία και τη δυνατότητα των πολλών επιλογών, φαντάζει γελοία μια τέτοια συμπεριφορά. Διότι απλούστατα, στις περιπτώσεις που η γυναίκα βιώνει δεσμεύσεις και καταπίεση, αυτή η μέρα είναι μια ευκαιρία να παλέψει και ν’ αγωνισθεί για ν’ αλλάξει αυτό! Να ενώσει τη φωνή της με τις υπόλοιπες που βρίσκονται στη θέση της και να διεκδικήσει, να ενημερωθεί, να «επιτεθεί» σ’ αυτά που της επιφυλάσσουν χωρίς να την υπολογίζουν.
Η εικόνα των γυναικών κάθε ηλικίας που ξεσαλώνουν με όλη τη σημασία της λέξης σε διάφορα μαγαζιά χορεύοντας σε τραπέζια, πίνοντας και κάνοντας όλα αυτά που μόνο τέρψη στα ανδρικά μάτια προσφέρουν και τίποτε άλλο, απλώς υποβαθμίζουν το γυναικείο φύλο καθιστώντας τη γυναίκα ως το δεύτερο, το υποδεέστερο, το «βοηθητικό». Αυτό δηλαδή που κάποιες πάλεψαν στο παρελθόν και παλεύουν ακόμη να λείψει απ’ την ανδροκρατούμενη κοινωνία και να έχει επιτέλους η γυναίκα τη θέση που της πρέπει  ως άτομο, ως προσωπικότητα, ως πνευματική οντότητα, ως μητέρα, ως νοικοκυρά, ως επαγγελματίας ως το πιο σκληρά εργαζόμενο άτομο με τα  περισσότερα καθήκοντα, υποχρεώσεις και αντικείμενα.
Η εικόνα που προβάλλεται ευρέως κι έχει να κάνει με τα κάθε τύπου πορνίδια, κενά περιεχομένου που το μόνο τους όνειρο είναι η διασφάλιση πλούτου με κάθε μέσο και αποκλειστικό ενδιαφέρον τους η διατήρηση της άψογης εμφάνισης με κάθε μέσο και πάλι, υποβαθμίζει το σύνολο των γυναικών που πάντα ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία καλούμενες πρώτα ν’ αποδείξουν ότι δεν είναι όλες οι γυναίκες «σκεύη ηδονής» και στη συνέχεια ν’ αποδείξουν την ποιότητα, το επίπεδο, τις γνώσεις και τις δυνατότητές τους.
Η προώθηση του «θηλυκού» υπέρ του δέοντος, έναντι της προσωπικότητας και του πνεύματος, μόνο για την προστασία του αρσενικού που γνωρίζει ότι υστερεί κατά πολύ τόσο απ’ την φύση όσο κι απ’ τις δυνατότητες που μπορεί ν’ αναπτύξει, έναντι του «ασθενούς φύλου». 
Χρέος της σύγχρονης γυναίκας που επιβαρύνεται όλο και περισσότερο λόγω των συνθηκών κι ο ρόλος της αναβαθμίζεται με γεωμετρική πρόοδο όσο η κοινωνία καταρρέει, είναι να κρατήσει τη θέση που της πρέπει και να δώσει το σωστό πρότυπο στ’ αγόρια και κορίτσια που ακολουθούν ώστε να εκλείψει κάποια στιγμή ο ηθελημένος, σε πολλές περιπτώσεις, υποβιβασμός της που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος μ’ όλα εκείνα τα φυσικά προσόντα που της έδωσε ο θεός κι η φύση για να την καταστήσει ανώτερη αφού γίνεται μητέρα, τον σημαντικότερο ρόλο που μπορεί να έχει άνθρωπος σ’ αυτόν τον πλανήτη!
Μόνο ο εορτασμός με φειδώ και ποιότητα χωρίς τον ευτελισμό και τον εξευτελισμό τελικά ούτε του φύλο ούτε της μέρας που είναι μέρα τιμής και περισυλλογής για τις επόμενες κινήσεις στο ζοφερό παρόν και το ακόμη δυσκολότερο μέλλον που μας ετοίμασε η ανδροκρατούμενη κοινωνία, μπορεί ν’ αποδώσει τα πρέποντα σ’ αυτή τη μέρα τιμής! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου