Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Θέλουμε τον χρόνο μας για το καινούργιο…


Είναι κάποιοι όμως που προβλέπουν, κοιτάνε μπροστά όπως μάθαμε να λέμε κι όταν προτείνουν κάτι καινούργιο, το πρώτο που αντιμετωπίζουν είναι αντίδραση και σκεπτικισμό στην καλύτερη των περιπτώσεων! Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα όμως κι αφού το χωνέψουμε κι αρχίσουμε να το συνηθίζουμε, ξεκινάει η συζήτηση που μπορεί να οδηγήσει και σε υιοθέτηση της καινοτομίας για το καλό όλων… Θέλουμε τον χρόνο μας…

Προχωρημένη κοινωνία; Με ανοιχτό μυαλό; Με διάθεση για δοκιμή νέων δράσεων και προτάσεων; Όλα αυτά έχουν ταυτισθεί με άλλους λαούς και σίγουρα όχι με τους Έλληνες που μάλλον προς το συντηρητικό και το κλειστό κινούνται ανέκαθεν! Κι ειδικά οι μικρές κοινωνίες των επαρχιακών πόλεων που τώρα βιώνουν μια απίστευτη κι αναπάντεχα μακροχρόνια εσωστρέφεια!
Δυστυχώς όμως, η νοοτροπία που καλλιεργήθηκε, της σιωπής, της συγκάλυψης, της εσωτερικής αναπαραγωγής του τίποτα στις περισσότερες περιπτώσεις, έφερε τη χώρα στην κατάπτυστη θέση που βιώνει τα τελευταία χρόνια. ο μόνος τρόπος να ξεφύγει πλέον το σύνολο της κοινωνίας, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι η υιοθέτηση της καινοτομίας σε όλα τα επίπεδα!
Κι όταν λέμε σε όλα, εννοούμε και στην καθημερινή ζωή στην πόλη που κινούμαστε και ζούμε κι όχι μόνο στην υιοθέτηση υπεύθυνης νοοτροπίας στα φορολογικά π.χ. ή στον τρόπο αντιμετώπισης των κοινών ζητημάτων.
Μόνο που, για να περάσουμε ως κοινωνία, απ’ τη μια πλευρά στην άλλη, φυσικά χρειαζόμαστε τον χρόνο μας. Αποδείξεις περί αυτού, πλείστες όσες! Πόση συζήτηση για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο ας πούμε ή για μια αλλαγή σε παραδοσιακούς χώρους μιας πόλης. Πόσες αντιδράσεις για μια διαφοροποίηση απ’ τα ειωθότα που μπορεί αποδεδειγμένα να γίνεται για καλό αλλά δεν παύει να είναι διαφοροποίηση των συνηθισμένων…
Πόσο και για ποιους λόγους μπορεί να κρίνει κάποιος μια ολόκληρη κοινωνία για τον ενδεχόμενο φόβο της καινοτομίας, είναι αντικείμενο μεγάλης κουβέντας! Ωστόσο, το ζητούμενο είναι να καταφέρνει τελικά ένα σύνολο, να ξεπερνάει παλιές και φθαρμένες νοοτροπίες και να πηγαίνει παρακάτω με στόχο την βελτίωση των κακώς κειμένων αλλά και την πραγματική εξέλιξη σε όλους τους τομείς!
Θέλουμε τον χρόνο μας να χωνέψουμε κάποια πράγματα κι όπως φαίνεται, το έχουν συνειδητοποιήσει επιτέλους κι οι εκτός συνόρων φίλοι κι εταίροι. Δεν θα μας περιμένουν επ’ άπειρον όμως! Αυτό είναι βέβαιο!
Καλό θα ήταν λοιπόν, αρχής γενομένης απ’ τις μικρές κοινωνίες που ζούμε όλοι μας, σε μικρά ή μεγαλύτερα αστικά κέντρα, να ξεκινήσουμε να χωνεύουμε ότι χρειάζεται καινοτομία κι αλλαγή νοοτροπίας σε όλα, ώστε να μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι θα ξεφύγουμε απ’ την κακή μας τη μοίρα!
Όσο πιο γρήγορα τα συνειδητοποιήσουμε τόσο καλύτερα για μας! Κι ο χρόνος που χρειαζόμασταν, τελικά μας δόθηκε και μάλλον έφτασε στο τέλος του… Είναι παραπάνω από εμφανές πλέον… Καλά θα κάνουμε να το αποδεχτούμε ήρεμα και πολιτισμένα ώστε να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου