Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Ο απόλυτος «τραπεζικός» παραλογισμός!


Κι ενώ στρεφόμαστε όλοι μέσω συστήματος, στην κατάργηση του ρευστού και την χρήση καρτών για όλες σχεδόν τις συναλλαγές, ο παραλογισμός των τραπεζών αποδεικνύεται περίτρανα πλέον με τους όρους που θέτουν για έκδοση πιστωτικών καρτών που είναι πιο δύσκολο ν’ αποκτήσει κάποιος αξιόπιστος με περιουσία που δεν χρωστάει παρά ένας καταχρεωμένος με μισθό 500 ευρώ!

Κοινή διαπίστωση όλων βέβαια ότι ζούμε στο σύμπαν των τραπεζών και λειτουργούμε όλοι μόνο για να τις πληρώνουμε και να τις τρέφουμε! Ωστόσο, κάθε φορά που διαπιστώνεται πόσο έχει αλλάξει η συμπεριφορά τους απέναντι σε όλους κι όχι μόνο στους κακοπληρωτές τους, μόνο αγανάκτηση κι εκνευρισμό προκαλούν!
Όταν έδιναν τα δάνεια αφειδώς και χωρίς κανέναν έλεγχο κι έδιναν μπόνους στους υπαλλήλους να φέρνουν πελάτες για δάνεια και καταθέσεις, απλώς μια ταυτότητα έφτανε για να βγάλει πιστωτική κάρτα ο οποιοσδήποτε! Οι έλεγχοι και τα στοιχεία, κανείς δεν ενδιαφερόταν να γίνονται και να διασταυρώνονται!
Σήμερα, όσο παλιός, καλός, καθαρός και ακριβής στις υποχρεώσεις του κι αν είναι ένας πελάτης μιας τράπεζας, αν δεν έχει μισθοδοσία, έστω και 500 ευρώ, δεν μπορεί να εκδώσει πιστωτική κάρτα! Ακόμη και καταθέσεις αν έχει στην τράπεζα, πρέπει να είναι πάνω από ένα ποσό αρκετών χιλιάδων ευρώ!
Δηλαδή, μια νοικοκυρά που δεν εργάζεται αλλά έχει μεγάλη περιουσία και καθόλου ρευστό, δε μπορεί να έχει πιστωτική κάρτα ενώ μπορεί να εγκριθεί για έναν ιδιωτικό υπάλληλο με μισθό κάποιες εκατοντάδες ευρώ! Άσχετα αν η έχουσα την περιουσία έχει εισοδήματα από ενοίκια ας πούμε ενώ ο ιδιωτικός υπάλληλος μπορεί τον επόμενο μήνα να πάψει να πληρώνεται και σε τρεις μήνες να μείνει άνεργος!
Πού μπορεί κανείς να βρει λογική; Ποιος ξέρει; Κάηκαν απ’ το γάλα και φυσάνε και το γιαούρτι τώρα μόνο που την πληρώνουν εκείνοι που ήταν παραδοσιακά συνεπείς και χωρίς υποχρεώσεις και χρέη! Κι όλοι αυτοί, αν αποφασίσουν να κόψουν τις δοσοληψίες με τις τράπεζες, είναι πράγματι άξιον απορίας τι θα γίνει βέβαια! Γιατί, απ’ τη στιγμή που θα ελέγχονται άπαντες μέσω διασταυρωμένων στοιχείων και κίνησης τραπεζικών λογαριασμών, μόνο σε κείνους που δεν χρωστούν και δεν κρύβουν μπορούν να υπολογίζουν βέβαια οι τραπεζίτες αφού οι υπόλοιποι δεν θα έχουν τίποτα να διακινήσουν!
Έχουν μείνει αρκετοί υπομονετικοί και ήρεμοι που κινούνται ανάμεσά μας και διακινούν χρήμα, υπηρεσίες και τέλος πάντων επάγγελμα με την πραγματική έννοια του όρου, της παραγωγής ή της προσφοράς υπηρεσιών. Έχουν μείνει επίσης κάποιοι λίγοι που αποφασίζουν να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ή μια δραστηριότητα σ’ αυτή την απίστευτη χώρα του παραλόγου!
Αν συνεχίζουν να τους φέρονται έτσι όλοι οι υπεράνω και βολεμένοι, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να μείνουν μόνοι τους να ψάχνονται ποιον θα ελέγχουν και θα φορολογούν! Και τότε θα πέσει πολύ γέλιο γιατί αυτοί είναι τελικά κι εκείνοι που έχουν και λόγους να ελεγχθούν και εισοδήματα για να φορολογηθούν… Απλώς παραμένουν προκλητικά στο απυρόβλητο όσο υπάρχουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι να μας εμπαίζουν και να μας εκμεταλλεύονται… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου