Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Μείναμε με τα στοιχήματα…


«Τσίχλα» πια η φράση «να κερδίσουμε το στοίχημα…» και κολλούσε ο καθένας ό,τι ήθελε μετά, την ανάπτυξη, τα εθνικά θέματα, την οικονομία, τα δάνεια απ’ τους εταίρους, ό,τι βόλευε τέλος πάντων… Τώρα που έχουμε καιρό να την ακούσουμε, μήπως να θυμηθούμε τελικά ποια στοιχήματα κερδίσαμε; Mάλλον με τα στοιχήματα ανά χείρας μείναμε όπως φαίνεται…

Πόσα στοιχήματα όμως και πόσες φορές δεν το ακούσαμε! «Ήρθε η ώρα να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης», «ήρθε η στιγμή να κερδίσουμε το στοίχημα για την επόμενη μέρα» κι άλλα τέτοια γραφικά κι ευχάριστα στο άκουσμα!
Κυρίως προεκλογικά τ’ ακούμε αυτά, από φερέλπιδες νέους που έχουν, λέει, όρεξη, για δουλειά και προσφορά αλλά ενίοτε κι από μεγαλύτερους, κυρίως αυτοδιοικητικούς, που έχουν εμπειρία, λέει, και δυνατότητες και γνωρίζουν το σύστημα… μπλα μπλα μπλα….
Έτσι, εν μέσω άσχετης εποχής και χωρίς να έχουμε εκλογές ή άλλα παρόμοια τινά…, αν προσπαθήσουμε να δούμε ποια απ’ αυτά τα στοιχήματα κερδήθηκαν τελικά, η θλιβερή διαπίστωση θα είναι ότι μάλλον δεν παίχτηκαν καν τελικά, τα περισσότερα απ’ αυτά! Αδύναμοι, άτολμοι κι ίσως και αδιάφοροι σε κάποια θέματα, οι εκλεγμένοι όλων των βαθμίδων, δεν έχουν να επιδείξουν και το σημαντικό έργο για την περιοχή τελικά!
Ο καθένας ενδιαφέρεται φυσικά περισσότερο για τον τομέα του και για την ομάδα των συμπολιτών του που τον στηρίζουν και τον αναδεικνύουν ενώ τα υπόλοιπα διαβαθμίζονται τραγικά κάποιες φορές… Αποτέλεσμα; Η κατάντια της περιοχής που κάθε φορά λέμε ότι έπιασε πάτο και κάθε φορά αποδεικνύεται ότι είχε μείνει και κάτι άλλο που δεν είχε γίνει και γίνεται.
Αν είχαμε κατά νουν τα στοιχήματα που έπρεπε να κερδίσουμε, εμείς που ψηφίζαμε με λάθος κριτήρια κι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν την εκλογή τους για λάθος λόγους και με λάθος τρόπους, τελικά καταφέραμε να μείνουμε με τα στοιχήματα ανά χείρας κι η περιοχή να συνεχίζει να παραπαίει χωρίς κανείς να λογοδοτεί φυσικά!
Η επόμενη μέρα χτίζεται κι αχνοφαίνεται κι όπως όλα δείχνουν, στρώνεται το έδαφος για την πολυπόθητη ανάπτυξη και την πολυαναμενόμενη έναρξη της εποχής που θα ξεκινήσει να γράφεται η επόμενη σελίδα της ιστορίας μας. Όποιος προνοήσει και προλάβει να σχεδιάσει και να ξεκινήσει να λειτουργεί με τους νέους όρους του παιχνιδιού, θα έχει θέση στο νέο αύριο. Οι υπόλοιποι θα μείνουν να παρακολουθούν, παρελθοντολογώντας κι αναπολώντας το τίποτα που μας κατέστρεψε.
Καλό θα είναι λοιπόν ν΄αφήσουμε τα στοιχήματα κατά μέρος και να δούμε επί της ουσίας, με δουλειά, προσπάθεια και σοβαρότητα, ο καθένας απ’ το μετερίζι του και με τον ρόλο του σ’ αυτό το τεράστιο παζλ κι αφήνοντας πίσω τους γελοίους, ψεύτες, θεατρικούς τενεκέδες…, πώς θα πάμε αυτόν τον τόπο παρακάτω.
Είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε το συνειδητοποιήσαμε είτε όχι, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξημερώσει μια νέα μέρα για την περιοχή, με τους νέους μας εδώ και νέους στόχους και σχέδια που αποτελούν τη μόνη διέξοδο απ’ όλα αυτό που δυστυχώς ζούμε ακόμη σήμερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου