Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Απών ο πολίτης και στα δύσκολα …

Κάποτε, τα καλά τα χρόνια της επίπλαστη ευμάρειας, ο απλός πολίτης ήταν απασχολημένος με το σπίτι που έχτιζε, το αυθαίρετο που λίγο λίγο «σήκωνε» για το καλοκαίρι, τα ψώνια με τις δανεικές κάρτες, τις βόλτες με το μεγαλύτερο απ’τις δυνατότητές του, αυτοκίνητο- λεζάντα και δεν είχε χρόνο ν’ ασχοληθεί με τις αποφάσεις που έπαιρναν για κείνον χωρίς εκείνον, οι πολιτικοί σε τοπικό κι εθνικό επίπεδο. Σήμερα ο πολίτης είναι σκεφτικός, εσωστρεφής και φοβισμένος κυρίως, οπότε πού διάθεση για συμμετοχή κι έλεγχο στους πολιτικούς, τοπικούς κι εθνικούς! Τελικά, ο πολίτης απών και στα εύκολα και στα δύσκολα…

Φτάσαμε στο απίστευτο σημείο να θεωρούνται πολυτέλεια τα σοβαρά και σημαντικά για τη συνέχεια της ζωής μας αφού όλη μας η προσοχή, κατάφεραν τα τζιμάνια που εκλέγουμε, να είναι στραμμένη στα οικονομικά και στην πίκρα που μας προκαλούν οι υποχρεώσεις που καθημερινά αυξάνονται και το χειρότερο, χωρίς ελπίδα και μάλλον όπως φαίνεται!
Πολυτέλεια όμως δεν αποτελεί η λειτουργία της δημοκρατίας, ούτε η ενημέρωση για όσα αποφασίζονται και σχεδιάζονται απ’ τους ιθύνοντες και φυσικά πολυτέλεια δεν είναι η συμμετοχή σε όργανα και ομαδικές προσπάθειες για καλύτερη διαχείριση και διόρθωση των πολλών κακών κειμένων που μας κληροδότησαν οι προηγούμενοι.
Ψάχνουμε όλοι τρόπους ν’ αντιδράσουμε σ’ αυτά που μας συμβαίνουν και συνήθως καταλήγουμε να μιζεριάζουμε νιώθοντας αδύναμοι! Κι όμως, τρόποι υπάρχουν, αρκεί να τους δούμε και ν’ αποφασίσουμε να τους ακολουθήσουμε! Και κάποιοι απ’ αυτούς είναι πολύ κοντά μας κι εύκολα προσεγγίσιμοι! Αρκεί να το αποφασίσουμε!
Μέσα στο γενικό μπάχαλο που ζούμε και προσπαθούμε να βρούμε άκρη, χωρίς αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές δυστυχώς, συνεχίζουν να παίρνονται αποφάσεις ερήμην των πολιτών και το χειρότερο όλων, το κενό των σοβαρών κι ενημερωμένων καλύπτουν ημιμαθείς και με στόχο, συνήθως διάφορου τύπου διαπλοκή κατά τα ειωθότα…, που εμφανίζονται ως γνώστες κι απλώς αποπροσανατολίζουν!
Όσον αφορά τα θέματα σε εθνικό επίπεδο, γεγονός είναι ότι παραμένουν οι αντικειμενικές δυσκολίες αμέσου συμμετοχής των απλών πολιτών στις αποφάσεις. Αυτός είναι κι ο λόγος της αναγκαιότητας συμμετοχής σε εκλογικές διαδικασίες που αναδεικνύουν τους εκπροσώπους κλάδων και τοπικών συνόλων ή κοινωνιών.
Στα τοπικά θέματα όμως, είναι σαφώς πιο εύκολο και φυσικά αποτελεί υποχρέωση η συμμετοχή ενημερωμένων πολιτών που και μόνο διά της παρουσίας τους ασκούν πίεση για καλύτερη λειτουργία και θυμίζουν τις υποχρεώσεις των εκλεγμένων για διαφάνεια και χρηστή διαχείρισης των κοινών ενώ αποθαρρύνουν και τους ημιμαθείς και χωρίς ουσία θορυβούντες…
Αλίμονο αν αφεθούμε στη μιζέρια και στην αυτολύπηση για όσα μας συμβαίνουν ως πολίτες αυτής της πολύπαθης χώρας! Αλίμονο αν αφήσουμε τη δημοκρατία που γονιδιακά μεταφέρουμε ως Έλληνες, στους λίγους, αμόρφωτους, ανενημέρωτους, ημιμαθείς, μωροφιλόδοξους που αν και δύσκολες εποχές, μόνο τους μέλημα είναι να ξεχωρίσουν με κάθε τρόπο, δικαιολογώντας, όπως έχουν ανάγκη, το οξυγόνο που αναπνέουν…!
Με την αποχή και την έλλειψη ενημέρωσης, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χάνουμε το δικαίωμα της κριτικής και φυσικά ν’ αδικούμε εαυτούς και το σύνολο που ανήκουμε, δίνοντας λανθασμένη εικόνα γι’ αυτό που τελικά αξίζουμε, όπως αποτυπώνεται με κείνους που εμφανίζονται «σε πρώτο πλάνο»… Σε τοπικό κι εθνικό επίπεδο…!
Εκτός αν τελικά ως Ξάνθη, όντως αξίζουμε αυτό που εμφανίζεται ως εικόνα οπότε όλα καλά! Για τους ημιμαθείς, τους θορυβούντες  και τους «ολίγους» που μπαίνουν μπροστά…!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου