Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Με τις συλλήψεις αποπληρώνονται οι οφειλές…;

Στο σύγχρονο Κολοσσαίο που έστησαν οι κυβερνώντες και φροντίζουν προς τέρψιν του πολύπαθου λαού να ρίχνουν τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, τα λιοντάρια τα βλέπουμε όπως και τις φυλακές. Όσο όμως κι αν τους κατασπαράξουν τελικά ή τους φυλακίσουν τραυματισμένους, αν δεν επιστραφούν τα χρωστούμενα, θα μείνει μόνο το θέαμα και με δεδομένο ότι ο άρτος έλειψε πια, μόνο περισσότερο μένος μπορεί να προκαλέσει το θέατρο…
Βρήκαν τον τρόπο που μάλλον «ξεσήκωσαν» απ’ τις σκληρές εποχές της ιστορίας της Ευρώπης, ξεπέρασαν τα εμπόδια περί προσωπικών δεδομένων κι αποφάσισαν να δίνουν στη δημοσιότητα προς διαπόμπευση, τα ονόματα όλων εκείνων που χρωστούν εκατομμύρια στο δημόσιο. Έστησαν λοιπόν ένα Κολοσσαίο με στόχο την εκτόνωση του πλήθους!
Περιφέρουν χειροδέσμιους τους οφειλέτες που όλα τα προηγούμενα χρόνια τους ξέραμε ωα επιτυχημένους επιχειρηματίες, που κάποιοι είχαν στήσει την πρώτη ελληνική πολυεθνική, τις μεγάλες διαφημιστικές ή κέντρα αδυνατίσματος, αλυσίδες κομμωτηρίων, επώνυμα ρουχάδικα κι άλλα. Για να φτάσουν βέβαια τα χρέη να μετρούνται σε εκατομμύρια, δεν πρόκειται για υποθέσεις ενός ή δυο ετών, όσο κι αν επαυξάνονται τ’ αρχικά πρόστιμα κι οι οφειλές! Πρόκειται για απαξίωση αποπληρωμής των υποχρεώσεων επί σειρά ετών που είτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν μπορούσαν για διάφορους λόγους…, να τους εντοπίσουν, είτε υπήρχε πολιτική ή άλλη κάλυψη που τους έδινε τη σιγουριά να συνεχίζουν την ίδια, επιζήμια για το σύνολο, τακτική, είτε απλώς εκμεταλλευόταν το γενικό μπάχαλο και την αδιαφορία που πήγαζαν απ’ την επίπλαστη ευμάρεια που πίστευαν όλοι ότι έχει εγκατασταθεί στη χώρα…
Έχουμε λοιπόν τώρα έναν περιφερόμενο θίασο με πρωταγωνιστές εναλλασσόμενους κι όπως όλα δείχνουν έχουμε μεγάλη γκάμα επιλογής προσώπων αφού η λίστα περιλαμβάνει χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες… Τους παρακολουθούμε κατά πόδας να συλλαμβάνονται, ν’ απολογούνται στη δικαιοσύνη και με την καταβολή ενός ευτελούς ποσού για τα μεγέθη των χρεών τους, ν’ αφήνονται ελεύθεροι μέχρι να δικαστεί η υπόθεση, σε μερικά χρόνια με του ρυθμούς που κινείται το δικαστικό μας σύστημα.
Το χρέος όμως της χώρας κι η καθημερινή επιβάρυνση των πολιτών που δεν χρωστούν τίποτα και τελικά τα πληρώνουν όλα επωμιζόμενοι και καινούργια συνεχώς, απαιτεί άμεσες λύσεις και γρήγορες αποφάσεις! Κι αν δεν προχωρήσουν άμεσα σε κατασχέσεις και τελικά την άμεση καταβολή σε ρευστό που θα «ζεστάνει» τον κρατικό κουρβανά, με την φυλάκιση ή την δημόσια διαπόμπευση, επί του πρακταίου αποτέλεσμα δεν προκύπτει!
Τι να το κάνει ο νομοταγής πολίτης που αισθάνεται ηλίθιος επειδή πλήρωνε όλα αυτά τα χρόνια την εφορία του κι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις του κι έφτασε σήμερα να βάζει λουκέτο στην επιχείρησή του μένοντας άνεργος ή ο κάθε είδους υπάλληλος που συρρικνώνεται το εισόδημά του κι η ανεργία βρίσκεται μπροστά του, όταν απλώς ακούει ονόματα ν’ απομυθοποιούνται και να περιφέρονται σε κανάλια; Αν δεν πέσει το χρήμα να κλείσει, αν μπορεί ακόμη βέβαια…, καμιά τρύπα, το θέαμα πώς θα χορτάσει το δημόσιο χρέος;
Το αντίθετο αποτέλεσμα μπορεί να επιφέρει το κακό θέατρο που στήθηκε αφού τα λιοντάρια γύρω απ’ τους χειροδέσμιους ούτε καν βρυχώνται! Κι όταν το πλήθος κατανοήσει ότι απλώς προσπαθούν να το ξεγελάσουν ενώ παρακολουθεί για να εκτονωθεί, τελικά θα εκνευριστεί ακόμη περισσότερο με το ατέρμονο και χωρίς την επίτευξη του τελικού στόχου, θέαμα.
Κι επειδή δεν είμαστε άγρια θηρία, ειδικά οι Έλληνες του πολιτισμού και την δημοκρατίας, λίγο μας ενδιαφέρει ο δημόσιος διασυρμός των μεγαλοοφειλετών. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να λειτουργήσουν επιτέλους οι απαραίτητοι μηχανισμοί και ν’ αποπληρωθούν με όλους τους νόμιμους τρόπους οι οφειλές προς το δημόσιο ώστε να δικαιωθούν όλοι εκείνοι που υποφέρουν χωρίς να φταίνε και συνεισέφεραν όλα τα προηγούμενα χρόνια ώστε να στηθεί ο δημόσιος κουμπαράς που τελικά έβαλαν δάχτυλο κι έγλειψαν το μέλι όλοι οι άλλοι πλην αυτών που σήμερα υποφέρουν!
Φτάνει το θέατρο για κατανάλωση και το θέαμα για εκτόνωση! Ας φροντίσουν να ξαναδώσουν και τον άρτο που μας στέρησαν και στη συνέχεια ας επαναφέρουν και τα θεάματα που ούτως ή άλλως αποτελούν δραστηριότητα μιας καθημερινότητας απαλλαγμένης απ’ τα πολλά και δύσκολα που αντιμετωπίζουμε όλοι!

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
 algrigoriou@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου