Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Ο μεγάλος κίνδυνος του εξωδικαστικού!

Ξεκίνησε η αγορά να αισθάνεται ότι θ’ ανασάνει και μόνο με την προσμονή της νέας μορφής ρύθμισης οφειλών που ακούει στο όνομα 'Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών' ενώ οι παγίδες είναι πολλές…

Και χωρίς τη βοήθεια των στατιστικών και των προβλέψεων, με μια απλή συζήτηση με τους γύρω μας, εύκολα διαπιστώνεται ότι απλώς δε φτάνουν τα όσα βγάζουμε πλέον, όσες παράλληλες δραστηριότητες κι αν κάνουμε κι ότι απλώς με έναντι εναλλάξ πορευόμαστε.

Κι αυτό συμβαίνει τόσο στους ιδιώτες όσο και στις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κι όπου τέλος πάντων έχουμε υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και προμηθευτές για τις επιχειρήσεις, δηλαδή φτάσαμε να χρωστάμε σημαντικά ποσά και μεταξύ μας.

Ο μόνος τρόπος αποσυμφόρησης πλέον, έστω και λίγο του συστήματος, είναι φυσικά μια ελάφρυνση, με κάθε τρόπο, των υποχρεώσεων και ειδικά των συσσωρευμένων. Αυτό είναι που θεωρητικά στοχεύει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την έναρξη του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών που σε λίγες μέρες, θεωρητικά πάντα, θ’ ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής, όπως προβλέπεται απ’ τις μέχρι τώρα εγκυκλίους που έχουν δημοσιευθεί.

Έχει αρχίσει λοιπόν ν’ ακούγεται στην αγορά ότι μπορεί ο καθένας να μπει και να κάνει 120 δόσεις όπως, όντως, μεταξύ των άλλων, δίνει το δικαίωμα ο Εξωδικαστικός. Ως συνήθως όμως, όταν κάποιος τα εξετάσει πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που επιβάλλεται να εξηγηθούν αλλά και πολλά που χρειάζονται εξαιρετικά μεγάλη προσοχή πριν την έναρξη της διαδικασίας.

Είναι πολύ εύκολο να θεωρήσει κάποιος ενδιαφερόμενος να ενταχθεί στον Εξωδικαστικό , ότι μόνο ο λογιστής του μπορεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία και να προχωρήσει με απλή ηλεκτρονική κατάθεση των δικαιολογητικών, στην ένταξη.

Αυτή τη φορά όμως, επειδή πρόκειται πράγματι για μια τεράστια προσπάθεια εξυγίανσης του συστήματος και αντιγραφή του μοντέλου από χώρες που, όταν λειτούργησε, βοήθησε στην επανεκκίνηση της οικονομίας, η διαδικασία σε όλα τα στάδιά της είναι απαραίτητο να παρακολουθείται από εξειδικευμένους οικονομολόγους και νομικούς, εκτός του συντονιστή δικηγόρου που ορίζεται απ’ το δικαστήριο.  

Οι δυο μελέτες, οικονομοτεχνική και βιωσιμότητας, που είναι απαραίτητες και καθοριστικές για την ορθή εικόνα του φακέλου όταν κατατεθεί στο δικαστήριο, μόνο από ειδικούς μπορούν να συνταχθούν όπως ξεκάθαρα προβλέπεται.

Το μεγάλο στοίχημα φυσικά έγκειται στο ότι κάθε ενδιαφερόμενος, έχει δικαίωμα να καταθέσει ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΦΟΡΑ φάκελο ενδιαφέροντος ένταξης στον εξωδικαστικό και με περιορισμένο χρόνο συγκεκριμένων ημερών απ’ την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ένταξης.

Το στοίχημα για τους οφειλέτες, τραπεζών, δημοσίων, ασφαλιστικών ταμείων κτλ, καθώς και για την ίδια την οικονομία, είναι μεγάλο κι εκτός απ’ τις όποιες καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν απ’ τον όγκο δουλειάς, είναι σκόπιμο να γίνει προσεγμένη προσέγγιση του θέματος ώστε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα τόσο για τους πολίτες όσο και για την οικονομία της χώρας.

Απαραίτητο είναι να γίνει απολύτως κατανοητό ότι αυτή τη φορά, είναι απαραίτητη η συνεργασία εξειδικευμένων που θα βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους να ενταχθούν.

Οι κίνδυνοι της απόρριψης από προχειρότητα ή έλλειψη της σοβαρής αντιμετώπισης που χρήζει το θέμα, είναι περισσότεροι απ’ όσους ίσως νομίζουμε όταν πρόχειρα σκεφτόμαστε ότι μπορεί ο καθένας να ενταχθεί στην μεγάλη ευκαιρία που είναι μπροστά μας.

Στο χέρι μας είναι να κερδίσουμε το στοίχημα για το καλό πρώτα το δικό μας και στη συνέχεια της χώρας. Σε συνεργασία με τους ειδικούς που γνωρίζουν να μας οδηγήσουν στην ορθή πορεία ένταξης κι αποτελεσματικότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου