Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Εντάξει με τη σωματική… Με την ψυχική υγεία τους τι γίνεται…;


Αγχωθήκαμε λίγο με την εικόνα της κυβέρνησης μετά τις εκλογές με τον πρωθυπουργό στο χειρουργείο κι ένα θρίλερ  γύρω απ’ το στομάχι του υποψήφιου υπουργού Οικονομικών που τελικά βόλεψε η εισαγωγή του στο νοσοκομείο ώστε να μην καθίσει τελικά στην «ηλεκτρική καρέκλα»… Ωστόσο, εκείνη η υγεία που θα έπρεπε πρωτίστως να μας αφορά είναι η ψυχική υγεία εκείνων που μας κυβερνούν και συχνά δείχνουν σαν να είναι άκρως διαταγμένη…., τουλάχιστον όσον αφορά την απομόνωσή τους απ’ την σκληρή πραγματικότητα…

Αυτή η εικόνα των τηλεοπτικών συνεργείων έξω απ’ το σπίτι ενός πρωθυπουργού που ασθενεί, δεν είναι η πρώτη που ζει ο Έλληνας αφού στο παρελθόν, το ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία ενός πρωθυπουργού και ειδικά για την «άφθονη διούρηση» που ήταν σημάδι βελτίωσης, ήταν το πρώτο που ακούγαμε το πρωί και το τελευταίο το βράδυ!
Βέβαια σήμερα, οι λόγοι είναι σαφώς λιγότερο ανησυχητικοί για την υγεία του πρώτου τη τάξει στη διοίκηση της χώρας αλλά η συγκυρία είναι αυτή που μας γεμίζει άγχος!  Και φυσικά, δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει ένα θέμα υγείας, είναι κι άλλοι. Άνθρωποι είναι κι αυτοί, έχουν τα θέματά τους ενίοτε, απολύτως φυσιολογικό κι αναμενόμενο!
Κάτι στομάχια με ιλίγγους βέβαια που τα περνάμε οι απλοί θνητοί καθημερινά, βολεύουν ενίοτε και για αποφυγή κάτι καρεκλών που μόνο ως «ηλεκτρικές» μπορούν να χαρακτηριστούν αλλά κι αυτά περιλαμβάνονται στο παιχνίδι της εξουσίας… Όπως κι η προσπάθεια να μην δημοσιοποιούνται καρδιακά προβλήματα πολιτικών αφού υπάρχει νόμος που απαγορεύει την περαιτέρω ανάμειξη εκείνου που έχει αντιμετωπίσει καρδιακό θέμα.
Κι αν μπορούμε να έχουμε ενημέρωση για τη σωματική υγεία εκείνων που μας κυβερνούν κι είναι απαραίτητη η ενημέρωση, η άλλη, η πιο σημαντική, η ψυχική τους υγεία που επιβάλλεται να μας απασχολεί κι ίσως και περισσότερο, δε δείχνει ν’ απασχολεί κανέναν, τουλάχιστον ως προς την ενημέρωσή μας…
Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε για κάποιον πολιτικό αν είναι «στα καλά του» όπως μας αρέσει ιδιωματικά να λέμε οι Έλληνες; Ειδικά κάποιοι συγκεκριμένοι που μέχρι πρόσφατα κατείχαν και σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, προκαλούν τέτοιου τύπου ερωτήσεις σε πολύ συχνά διαστήματα χωρίς βέβαια να είναι οι μόνοι!
Κάτι απίστευτες αποφάσεις, εντελώς έξω απ’ την πραγματικότητα των υπολοίπων, έχουν οδηγήσει σε παρόμοια κατάθεση απορίας για πολλούς πολιτικούς που σωματικά χαίρουν άκρας υγείας και το ξέρουμε!
Η λύση βέβαια δεν είναι σε καμιά περίπτωση, η εξέταση των πολιτικών από ψυχιάτρους που θα δημοσιοποιούν τα πορίσματα σε καθημερινή βάση! Άλλωστε κάποιοι με ιδιαίτερα θερμό μεσογειακό ταμπεραμέντο όπως πρόσφατα δημοσίως απέδειξαν, έχουν αποδεχθεί φαίνεται την ιδιαιτερότητα που τους χαρακτηρίζει και την χαίρονται κιόλας άσχετα αν χρήζει ίσως ψυχιατρικής παρακολούθησης…
Ωστόσο, η ψυχική υγεία κι η όποια ανισορροπία μπορεί να διαθέτει ένα πολιτικό πρόσωπο, είναι βέβαιο ότι επηρεάζει ευθέως την κρίση και τις επιλογές του που όμως αφορούν το σύνολο άρα έχουν άλλη, ιδιαίτερη βαρύτητα σε σχέση με τους απλούς θνητούς και μη εμψηφισμένους.
Ίσως μια ακραία πρόταση θα ήταν η επιβολή ψυχιατρικού τσεκ- απ για τους κατέχοντες δημόσια αξιώματα τουλάχιστον στις υψηλότερες βαθμίδες ώστε να πάψουμε κι εμείς ν’ αναρωτιόμαστε τόσο συχνά για κάποιους αν «είναι στα καλά» τους… αφού θα ξέρουμε πχ ότι έχουν το τάδε θέμα που τους έχει αφήσει κάτι ή τους αρέσει το ποτάκι λίγο παραπάνω ή απλώς έχουν χάσει την πραγματική αίσθηση της σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν οι υπόλοιποι, οπότε είναι άκρως δικαιολογημένοι! Να ξέρουμε κι εμείς!
Γιατί εδώ που φτάσαμε, να μας τρελάνουν εκείνοι, είναι το λιγότερο αφού όπως διαφαίνεται, θα μας εξοντώσουν πρώτα σωματικά… αφού όμως μας ενημερώνουν ότι εκείνοι είναι υγιέστατοι… σωματικά τουλάχιστον!
e-thrakinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου