Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Καλά ή... κακά, πάντως συμφέροντα!

Στην απίστευτη περιδίνηση που βρισκόμαστε ως τόπος, τώρα ανακάλυψαν κάποιοι, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο ότι λειτουργούν συμφέροντα που οδηγούν εξελίξεις! Οποία έκπληξις! Γιατί, όταν τα συμφέροντα δρουν υπέρ μας, είναι καλά! Όταν τα βρίσκουμε απέναντί μας, είναι καταστροφικά! Δεν είναι το μόνο παράλογο που βιώνουμε αλλά η υποκρισία αποτελεί μέγιστη πρόκληση που είναι το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος αυτόν τον καιρό…

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε καταντήσει, τουλάχιστον όσοι έμειναν να προσπαθούν να παρακολουθήσουν, από υποχρέωση ή από απλή «διαστροφή», τις εξελίξεις και προσπαθούν να βγάλουν ένα συμπέρασμα ή ν’ ακολουθήσουν μια πορεία που ενδεχομένως να είχε και κάποια λογική…, αισθάνονται ότι ξαφνικά ή μετατράπηκαν σε ηλιθίους ή έπαθαν παράκρουση!
Απαντήσεις στα παράλογα που συμβαίνουν γύρω μας, από πρωθυπουργικές αλλοπρόσαλλες αποφάσεις μέχρι κινήσεις που αφορούν σε τοπικού ενδιαφέροντος θέματα, βλέπε ΣΕΚΑΠ, είναι αδύνατον να βρεθούν με την λογική! Καταλήγουμε λοιπόν σε σενάρια, κάποια εκ των οποίων αποτελούν προϊόν επιστημονικής φαντασίας βέβαια!
Κι όμως, υπάρχει μια απάντηση για όλα κι είναι απλή μέσα στην πολυπλοκότητα που καταντήσαμε να καλούμαστε να τα βγάλουμε πέρα και δεν είναι άλλη βέβαια απ’ τη διαπίστωση ότι τελικά πρόκειται για ψευδαίσθηση η πίστη ότι λειτουργεί το κράτος βάσει όσων γνωρίζουμε ως πολίτες ή μας σερβίρουν με διάφορους τρόπους οι επικοινωνιολόγοι που εντέλλονται από κόμματα κι άλλους…! Η απάντηση περιεκτικά ακούει στο όνομα «συμφέροντα».
Καμιά είδηση μέχρι τώρα γιατί υπήρξαν κάποιοι πολιτικοί στο παρελθόν που τόλμησαν να ψελλίσουν κάτι για τις διαπιστώσεις τους όταν το ανακάλυψαν αλλά περιέργως πώς, σταμάτησαν απότομα να το επαναλαμβάνουν! Όμως, όταν πλέον έφτασε ν’ αποτελεί δεδομένο για την ελληνική κοινωνία ότι λειτουργούν και μάλιστα επιβάλλουν τους ρυθμούς τους σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, ομάδες κοινών συμφερόντων που εύκολα διεισδύουν κι ελέγχουν καταστάσεις, αποτελεί ύψιστη πρόκληση να προσπαθούν κάποιοι που τα έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένως προς ίδιον όφελος, ότι χωρίζονται σε καλά και κακά συμφέροντα!
Ο απλός πολίτης όταν βγάζει άκρη από κινήσεις κι αποφάσεις κι οδηγείται σε συμπεράσματα, κατηγορείται ως γραφικός. Ο ελεύθερος δημοσιογράφος που γράφει αλήθειες κι αντιμετωπίζει αντικειμενικά τα γεγονότα, περιθωριοποιείται και γίνεται στόχος κριτικής «συναδέλφων» που απλώς αλλάζουν στρατόπεδα ανάλογα με τα δικά τους συμφέροντα…
Ένας πολιτικός όμως, ασχέτως της θέσης που κατέχει στην ιεραρχία της διακυβέρνησης της χώρας, όταν στραφεί εναντίον των συμφερόντων που μέχρι χθες υπηρετούσε, έχει την απαίτηση να τον ακολουθήσουν όλοι και ν’ αναγνωρίζουν ότι τώρα λέει την αλήθεια!
Μας έχουν προκαλέσει τόσο πολύ και με τόσο θράσος κάποιοι πολιτικοί, τοπικά κι εθνικά, που πλέον μόνο με απαξίωση μπορούμε, ως πολίτες να τους αντιμετωπίζουμε! Ωστόσο, επειδή συνεχίζουν λες και ζουν αλλού ή λες και θέλουν ν’ αποδείξουν οπωσδήποτε αυτά που υποψιαζόμαστε…, φτάσαμε να ξεπερνάμε και τα όρια της οργής και της αγανάκτησης με κάθε προσπάθεια επιπλέον υποτίμησης της νοημοσύνης μας που γίνεται συχνά, πολλές φορές την ημέρα πάντως…!
Αδιέξοδα εμφανίζονται πολλά και σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει λογική σε αποφάσεις και κινήσεις που δείχνουν αυτοκαταστροφικές κι η ερώτηση των αγνών πολιτών είναι «γιατί το κάνουν;». Με δεδομένο όμως ότι τελικά όλοι εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα, η άκρη βρίσκεται αυτομάτως κι η λύση βγαίνει αβίαστα από μόνη της…
Μένει μόνο η επιβεβαίωση που μπορεί ν’ αργεί κάποιες φορές αλλά πάντα έρχεται τελικά! Μόνο που τότε δεν έχει κανείς τη διάθεση ν’ ασχοληθεί αφού έχουν φροντίσει να μας απασχολούν άλλα, μεγαλύτερα κι όλο και μεγαλύτερα προβλήματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου