Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ευχή ή κατάρα για τη Θράκη;

Η συζήτηση άνοιξε, οι πρώτες αντιδράσεις απ’ τους δυο νομούς της Περιφέρειας που δεν περιλαμβάνονται στις προβλέψεις, εμφανίστηκαν κι οι πολίτες παρακολουθούν εναγωνίως χωρίς να μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα αφού κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να προβλέψει κατά πόσο θα είναι θετική η λειτουργία μιας τέτοιας ζώνης στη Θράκη
Άλλη μια τρανή απόδειξη ότι η χώρας μας έπαψε πλέον ν’ ανήκει στις ανεπτυγμένες χώρες κι εντάχθηκε στις υπό ανάπτυξη, αποτελεί η πρόταση για λειτουργία ΕΟΖ με στόχο την προσέλκυση επενδυτών. Μόνο που αποτελεί κι απόδειξη ότι η πιο υποβαθμισμένη εργασιακά περιοχή της χώρας, είναι η Θράκη με την αποβιομηχάνιση να την έχει εντελώς «ξεγυμνώσει» και την ανεργία να είναι διπλάσια του εθνικού μέσου όρου που εμφανίζουν, τέλος πάντων, οι επίσημες αρμόδιες αρχές.
Μπορεί οι προθέσεις να είναι αγνές κι απλώς να πηγάζουν απ’ την καθαρά οικονομολογική έρευνα για την έναρξη της πολυπόθητης ανάπτυξης που έχει καταστεί σαφές ότι αποτελεί την μοναδική διέξοδο για λήξη της κατρακύλας που δείχνει να είναι συνεχής κι ατέλειωτη… Ωστόσο, η αγωνιώδης προσπάθεια εκείνων που εμφανίζονται ως αρμόδιοι να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες που περιλαμβάνουν και την απαραίτητη, έστω και στοιχειώδη, κοινωνική συναίνεση μέσω οργάνων εκπροσώπησης επαγγελματιών κι επιχειρηματιών της περιοχής, προκαλεί πολλαπλά ερωτηματικά, κυρίως λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης που αποτελεί φυσικά, προτεραιότητα πριν την οριστική απάντηση.
Η πρόταση για το είδος της ΕΟΖ που θα προταθεί για τη Θράκη, δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη ή δεν έχει γνωστοποιηθεί τουλάχιστον. Ο δημόσιος διάλογος όμως άνοιξε κι η ενημέρωση ξεκίνησε και καλό θα είναι να την παρακολουθήσουμε όλοι ώστε την κατάλληλη στιγμή να έχουμε όλοι διαμορφωμένη άποψη.
Κανείς δε μπορεί να πει με ασφάλεια ότι αποτελεί χρυσή λύση η λειτουργία ΕΟΖ στη Θράκη κι εύλογη είναι κι η αντίδραση των άλλων περιοχών της ΠΑΜΘ που δεν θα συμπεριλαμβάνονται ενώ προσπαθούν να μας εκπαιδεύσουν να λειτουργούμε με περιφερειακή συνείδηση. Άλλωστε σε μια χώρα που τα προβλήματα έρχονται το ένα μετά το άλλο με συνεχή ροή και για όλους τους κατοίκους της, ίσως αποτελεί και μια πρόκληση παραπάνω η επιλογή μόνο μιας περιοχής για προσέλκυση επενδύσεων…
Κι επειδή μας εκπαίδευσαν να είμαστε καχύποπτοι μ’ όσα μας επεφύλασσαν τόσα χρόνια και τώρα τα διαπιστώσαμε μαζεμένα και δεν ξέρουμε από πού να προστατευθούμε, δε μπορεί να λείψει ο προβληματισμός της εξέλιξης της περιοχής στην περίπτωση που υπάρξει μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από γείτονες χώρες που είναι πάνω από εμφανές ότι δεν στοχεύουν μόνο στην επιχειρηματική εξωστρέφεια, ειδικά για μια περιοχή όπως η Θράκη που το εθνικό τους ενδιαφέρον αποτυπώνεται στις συνεχείς παρεμβάσεις, χρόνια τώρα, με το τελευταίο διάστημα να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο…
Το δυστύχημα είναι ότι με την απόγνωση που έχει επικρατήσει μεταξύ των κατοίκων της Θράκης ασχέτως επαγγέλματος, κάθε πιθανή λύση που μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική, φαντάζει άκρως δελεαστική κι ίσως κι η μοναδική διέξοδος! Ένδειξη της κατάντιας που βιώνει η περιοχή! Κι εκεί είναι που χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή!
Πρώτα ενημέρωση για τα δεδομένα και τις πιθανότητες, στη συνέχεια έρευνα για όλους εκείνους που εμφανίζονται ως αρμόδιοι της υλοποίησης του σχεδίου για λειτουργία ΕΟΖ και τέλος αποτύπωση της κοινής γνώμης των κατοίκων που θα υποστούν την αλλαγή, θετική ή αρνητική, με την ισχύ του νέου οικονομικού καθεστώτος. Άλλα «όπλα» δεν διαθέτει δυστυχώς ο θρακιώτης αλλά είναι αρκετά αυτά αν τα χρησιμοποιήσει σωστά, ώστε να προσπαθήσει τουλάχιστον ν’ αποσοβήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν απ’ την λειτουργία ΕΟΖ στη Θράκη…
Πάντως, σε καμιά περίπτωση δεν αρκεί η σύμφωνη γνώμη, μόνο των τριών Προέδρων των Επιμελητηρίων που βιάστηκαν να πεισθούν απ’ όσους τους ενημέρωσαν κι εμφανώς δρομολογούν την λειτουργία ΕΟΖ στην περιοχή…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου