Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Φυσικά βολεύει ο κατακερματισμός…

Πόλεμος είναι, το ξέρουμε, το μάθαμε, το βιώνουμε… Και μια απ’ τις πιο πετυχημένες στρατηγικές τακτικές, είναι ο κατακερματισμός των δυνάμεων του αντιπάλου για καλύτερη κι ευκολότερη αντιμετώπιση…

Κι από κείνο που κάποτε λέγανε οι άνθρωποι δημοκρατία, με την επικράτηση εκείνου που έπειθε την πλειοψηφία, να τον προτιμήσει, φτάσαμε στη σημερινή μετάλλαξή της, στην ιδιότυπη δημοκρατία των συμφερόντων και της μισής αλήθειας. Στη δημοκρατία που κάποιοι κάνουν ότι λένε αλήθειες και κάποιοι κάνουν ότι τους πιστεύουν.

Κι όλα αυτά, ακόμη και στην κορυφή του πλανήτη, τη μεγάλη εκπρόσωπο της σύγχρονης δημοκρατίας που παρακολουθούμε εμβρόντητοι τον πιο σκληρό αλλά και χαμηλού επιπέδου προεκλογικό αγώνα, όλων των εποχών, με τις δυο επιλογές που θα δοθούν στους πολίτες, να είναι τελικά η επιτομή του ‘μεταξύ δυο κακών, το μη χείρων βέλτιστον’…

Όταν συμβαίνουν λοιπόν τόσο σημαντικά και μεγάλα, προς τη λάθος κατεύθυνση, σε τέτοιες κοινωνίες και χώρες, τι να περιμένει κανείς σε μια διαλυμένη Ελλάδα; Σε μια χώρα υποχείριο πλέον, λόγω κακών χειρισμών των εκλεγμένων ενός λαού που για τόση έπαρση ότι τα γνωρίζει όλα, έχει κάνει πάρα πολλά και τραγικά λάθη για το παρόν και το μέλλον του…

Κι επειδή ως γνωστόν, ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης βρίσκεται σε χέρια εντελώς άσχετων με το αντικείμενο, η μόνη λύση είναι φυσικά η αντιγραφή επιλογών του παρελθόντος. Ο τρόπος γνωστός κι ο δρόμος δεδομένος.

Ορίζουμε τον στόχο που φυσικά είναι να πληγεί το ανερχόμενο αντίπαλο κόμμα που εμφανώς οδεύει προς τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Χρησιμοποιούμε μέσα ενημέρωσης αποδεδειγμένα φιλικά προσκείμενα στις τάξεις μας και βάζουμε μια βόμβα, που πρέπει όμως να είναι απολύτως αληθοφανής. Παλιά, δοκιμασμένη τακτική που οδήγησε στο παρελθόν πολύ κόσμο στις αίθουσες των δικαστηρίων, χωρίς ποτέ κανείς να ενδιαφερθεί για τις καταδίκες και τις αθωώσεις αφού η ζημιά είχε γίνει άρα ο στόχος είχε επιτευχθεί, λίγο πριν τις μηνύσεις.
Παρακολουθούμε λοιπόν μια τέτοια προσπάθεια εμβολισμού της ΝΔ από έντυπο φιλικό της κυβέρνησης, με χρήση του ονόματος Καραμανλή και των, υποτίθεται, υποστηρικτών του που επιθυμούν να μετεγγραφούν σε άλλο κόμμα…και μάλιστα όχι δεξιό αλλά ούτε καν κεντροδεξιό!

Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε ανεπανόρθωτα τη ΝΔ αφού το όνομα του ιδρυτή της, είναι φυσικά άρρηκτα συνδεδεμένο με την τύχη της, όποια κι αν είναι αυτή. Κι αυτό, ο πρώτος που το γνωρίζει είναι φυσικά ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός που με τη σιωπή του ακόμη και σε κρίσιμες στιγμές, διαφυλάσσει καλύτερα και περισσότερα απ’ ό,τι αν μιλούσε…

Το δυστύχημα όμως κι εκείνο που φέρνει έντονο προβληματισμό, είναι η διαπίστωση ότι πολύ εύκολα, αρκετά στελέχη αλλά και μέλη της ΝΔ, θεώρησαν ότι θα μπορούσε να είναι αλήθεια ένα τέτοιο ενδεχόμενο κι αυτομάτως δημιουργήθηκε ένα κλίμα αρνητισμού και πάντως βαθύ προβληματισμού, που δεν κολακεύει κανέναν βέβαια.

Ο κατακερματισμός δυνάμεων, φυσικά διευκολύνει μόνο τον αντίπαλο και στην προκειμένη περίπτωση, στην πολιτική σκηνή της χώρας, αποτελεί ίσως τον μόνο τρόπο ανακοπής της ανοδικής πορείας της ΝΔ και μάλιστα τη στιγμή που φαίνεται ο νέος αρχηγός της να έχει πείσει με ήρεμο τρόπο, για τις προθέσεις του να μετακινηθεί το κόμμα στην κεντροδεξιά με τη συμμετοχή των περισσότερων φιλελεύθερων δυνάμεων της χώρας. Μια πιθανή διάσπαση, σε κεντροδεξιά και δεξιά, θ’ αποτελούσε τον καλύτερο δρόμο διατήρησης της πρώτης θέσης στις επόμενες εκλογές, αυτού που τέλος πάντων, εμφανίζεται ως το πιο συμπαγές κόμμα, στην πολιτική σκηνή της σύγχρονης Ελλάδας.

Το ζητούμενο είναι φυσικά η διατήρηση της ενότητας του μεγάλου κεντροδεξιού χώρου, με τη διεύρυνσή του όπως σωστά επιχειρείται και την ένωση όλων των φιλοευρωπαικών δυνάμεων μετά τις εκλογές, ώστε να γίνει μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια, η χώρα να διεκδικήσει όσα της αναλογούν και φυσικά να μπορεί να κάνει σοβαρές και παραγωγικές διαπραγματεύσεις στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πρακτικής, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και χωρίς πυροτεχνήματα, κυβιστήσεις και γελοίες δικαιολογίες .

Η βάση αυτής της ενωμένης πολιτικής δύναμης, όλα δείχνουν ότι οι πολίτες επιθυμούν ή πείθονται σιγά σιγά να είναι η ανανεωμένη ΝΔ, μακριά απ’ τα πρόσωπα που την πλήγωσαν στο παρελθόν, μακριά από ‘βαριά’ ονόματα που άφησαν έντονα το στίγμα τους στη δημοσκοπική κατάρρευση και φυσικά ενωμένη ιδεολογικά και στη βάση της, με όλες τις τάσεις να εκφράζονται ισότιμα και με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας.
Όσο κι αν το παραδεχόμαστε ή όχι όλοι μας, αυτός είναι ο μονόδρομος που έχουν οδηγήσει οι λανθασμένες, βεβιασμένες και σε πολλές περιπτώσεις αψυχολόγητες αποφάσεις κι ενέργειες των σημερινών κυβερνητών της χώρας, που έχουν οδηγήσει σε πλήρη διάλυση κι αδιέξοδο.

Οι ευθύνες της ηγετικής ομάδας της ΝΔ για ανανέωση κι ειλικρινή επικοινωνία με τους απογοητευμένους πολίτες, καθώς και των παλαιοτέρων στελεχών που μπορούν να λειτουργήσουν ως υλικό σύνθεσης και συσπείρωσης, αποτελούν βασικές υποχρεώσεις έναντι της χώρας κι όχι μόνο έναντι του κόμματος.

Άλλωστε έχει καταστεί σαφές ότι οι πολίτες πλέον απαιτούν περισσότερα για να εμπιστευθούν μια πρόταση εξουσίας ενώ η διαμορφούμενη κατάσταση επιβάλλει επαναπροσδιορισμό όλων όσων μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένα. Όπως πχ η ευκολία κατακερματισμού που επέλεξε ο αντίπαλος να χρησιμοποιήσει, ως πρώτο κόλπο του προεκλογικού αγώνα που αναπόφευκτα πλησιάζει στην έναρξή του….   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου